Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Er is in de sector een ecologische omwenteling aan de gang

Er is in de sector een ecologische omwenteling aan de gang

Gespreksstof genoeg, zou je denken, maar de grootste veranderingen moeten volgens zaakvoerder Carl Vandaele nog komen. En ze komen vanuit de sector zelf. “Gasgeneratoren en een compleet elektrisch JCB-aanbod, ze zijn een feit.”

“Bijna toch: Himoinsa kan vandaag al een compleet gamma generatoren op gas presenteren, terwijl JCB nog volop in de transitie naar een volledig elektrisch aanbod zit, maar de beweging is ingezet. Het zijn de producenten zelf die de keuze maken en dat is opvallend.”

Of het iets met de recente coronapandemie te maken heeft, laat Carl Vandaele nog in het midden. “Het is natuurlijk een feit, dat de eerste van de JCB E-TECH-producten een 19C-1E-minigraafmachine is, die zich perfect laat inzetten in tunnels, op slecht geventileerde plaatsen, op locaties waar luchtkwaliteit een item is. Stuk voor stuk zijn dat thema’s die door de coronapandemie een pak extra aandacht kregen. Het belang en de snelheid van die vergroeningsbeweging nemen dus zonder twijfel toe. Anderzijds: uitstoot verminderen, stiller en zuiniger werken, producenten streven daar al langer naar. Dan kijk ik vooral naar de gasgeneratoren van Himoinsa, die ondertussen het complete gamma beslaan en dus niet alleen de hoge vermogens, zoals vroeger. Zowel Himoinsa als JCB brengen dit ecologisch verhaal duidelijker dan ooit in aparte series en een breder, completer gamma. Het wordt met andere woorden veel meer een keuze. Geen aanvulling van de traditionele opties, maar een op zichzelf staand gegeven.”

Gasgeneratoren beste illustratie

De E-TECH minigraafmachine kreeg recent het gezelschap van de HTD-5 E-Dumpster op rupsen en de TLT teletruk. In 2021 zullen een kleine (telescoop)lader, een dumper op banden en enkele andere modellen dit JCB E-TECH gamma aanvullen, al blijven de gasgeneratoren van Himoinsa op dit moment de beste illustratie van de veranderende markt.

Carl Vandaele: “Met een vermogensbereik van 10 kW tot 2500 kW is ondertussen alles mogelijk en staat Himoinsa inderdaad het verst in de evolutie. Gas als brandstof voor stroomgroepen is dan ook geen recente uitvinding, toch blijft het in de lage vermogenscategorie een relatief nieuw concept. Lagere vermogens betekenen kleinere stroomgroepen. Zowel mobiel, in productie- als in noodstroomtoepassingen komen ze op die manier meer dan ooit tot hun recht. En er zijn nog troeven: onze gasgeneratoren werken op ‘natural gas’, zoals het uit de leiding komt, maar net zo goed op LPG. Beide opties scheppen mogelijkheden: we kunnen ze in een vaste opstelling aan de gasleiding koppelen, of op werven inzetten waar geen gastoevoer is. Je scoort met een stroomgroep op gas sowieso beter dan de beste dieselmotor als we over geluid en emissie spreken. En het is geen geheim, dat de hedendaagse Vlaamse centrumstad steeds minder fan is van alles wat naar diesel ruikt. Tel daar nog bij, dat de vraag naar stilte steeds luider klinkt en je weet dat stroomgeneratoren op gas alleen aan belang zullen winnen.”

JCB’s elektrische minigraafmachine laat zich perfect inzetten op slecht geventileerde plaatsen, op locaties waar luchtkwaliteit een item is.

Steeds lagere TCO

Cruciaal in het ecologische verhaal blijft de kostprijs. “De total cost of ownership of totale eigendomskosten liggen bij een gasgenerator lager dan bij een dieselgenerator. Gas is minder duur, de logistiek – ook ooit een obstakel – is vandaag exact dezelfde als bij diesel en de onderhoudskosten bedragen minder. Ook de elektrische JCB E-TECH-producten schuiven stelselmatig in die richting op. Ik verwacht bovendien dat toekomstige economische impulsen die vanuit de overheid komen, dit verhaal alleen maar zullen stimuleren. Op die manier zal ook de eventuele hogere aankoopprijs van elektrische machines of gasgeneratoren genivelleerd raken.”

Zowel Vandaele Machinery (JCB), Vandaele Power (Himoinsa) als Vandaele Rental zetten vandaag stappen om deze nieuwe generatie grondverzetmachines en stroomgroepen te introduceren. “De omwenteling lijkt meer dan ooit een feit te worden. Net omdat onze leveranciers zelf deze beweging inzetten, gaan we liever voorop, dan straks achterna te moeten lopen.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.