Bij het renovatieproject De Hogekamp, een faculteitsgebouw van Universiteit Twente, is maar liefst 50 ton CO2 bespaard. Dit staat gelijk aan het jaarlijks verbruik van circa vijf huishoudens. Die fikse besparing is gerealiseerd dankzij het toepassen van circa 17.000 eenheden cementloze trottoirbanden en betonstraatstenen. Op een groene campus als deze koos Universiteit Twente voor deze duurzame oplossing van v.d. Bosch Beton, producent van bestratingsmaterialen voor de professionele markt.
“Met de levering van de allereerste cementloze Reduton® producten, had v.d. Bosch Beton een Europese primeur bij een project van de provincie Overijssel met graselementen, later in Rotterdam met de eerste straatstenen en op de campus van Universiteit Twente in Enschede met diverse producten”, vertelt Berry Mullink, hoofd verkoop bij v.d. Bosch Beton. “Op deze manier is aantoonbaar grote winst geboekt op het gebied van duurzaamheid.”
Wereldwijd is de cementindustrie verantwoordelijk voor zo’n 8-10% van de CO2-uitstoot. Reden waarom v.d. Bosch Beton, met innovatieve duurzaamheid als belangrijke pijler in het bedrijf, het Reduton® cementloos beton doorontwikkeld heeft in meerdere producten. Deze worden meer en meer toegepast in projecten waar er op een lage MKI-score (Milieu Kosten Indicator) gestuurd wordt. Mullink: “De overheidsdoelstellingen van 2030 zijn helder, maar lang niet iedereen speelt daar op in. Maar over tien jaar is het echt zo ver.” Mullink vertelt dat het bedrijf 106 jaar bestaat en altijd al voorop loopt op de eisen en behoeften vanuit de markt. “We zijn niet bang onze nek uit te steken. Juist omdat we weten wat er speelt in de markt en we veel contacten hebben met overheden, gaan wij aan de slag om de markt van de juiste producten te voorzien.”
En zo onstond dus ook Reduton®. “Op de Universiteit van Eindhoven is er op hoog technisch niveau over beton gesproken en daar vonden de juiste mensen elkaar. De één had een idee, wij de fabriek.” SQAPE Geopolymer Technology en v.d. Bosch Beton hebben het product getest en verder doorontwikkeld tot het Reduton® zoals het er nu is. Het is verwerkt in producten als straatstenen, trottoir- en opsluitbanden, graselementen en tegels. “Expertise, vertrouwen en goede samenwerking kunnen tot duurzame keuzes lijden, dat blijkt wel weer.”
De duurzaamheid zit in het feit dat er geen cement wordt toegepast bij dit beton, maar geopolymeren als organisch bindmiddel. Daarnaast is het voor het grooste deel opgebouwd uit circulaire grondstoffen. “Reduton® heeft dezelfde kwaliteit als het conventionele cementbeton”, zegt Mullink. “Al onze producten zijn gecertificeerd en daarnaast bieden wij een geverifieerde en gecontroleerde MKI-berekening.” Hij besluit: “Om de circulariteit écht op gang te houden en beton niet het afvalputje van de samenleving te laten worden door er maar van alles in te stoppen, is het naast het leveren van circulaire producten nu ook van belang dat er zorgvuldig gesloopt wordt en beton niet meer gebruikt wordt voor andere doeleinden maar weer terug moet in beton. Pas dan zijn we circulair, dragen we optimaal bij aan het milieu, het verduurzamen van de infrastructuur en de verkeersveiligheid.”