Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Engcon viert 30-jarig bestaan

Engcon viert 30-jarig bestaan

De reis van het draaikantelstuk uit een garage in het kleine dorpje Lidsjöberg tot het centrum van Manhattan.

Toen Stig Engström voor de eerste keer in contact kwam met een snelwissel voor graafmachines die kon draaien en kantelen, wist hij direct dat dit product de wereld van het graven zou veranderen. In 1990 startte hij het bedrijf Engcon. 30 jaar later heeft het levenswerk van Stig Engström een omzet van meer dan één miljard Zweedse kronen. Een wereldleidend bedrijf, met producten die overal ter wereld verkrijgbaar zijn.

Engcon – ”Engström Construction” – viert dit jaar haar 30-jarig bestaan. Alles begon in de garage van Stig Engström, in het kleine dorpje Lidsjöberg. Dit ligt 70 km ten noordwesten van de Zweedse stad Strömsund. Daar bouwde Engström zelf verschillende prototypes, die daarna door plaatselijke aannemers werden getest. Hoewel hij ervan overtuigd was dat dit product een enorm potentieel had, viel het nog niet mee om anderen ervan te overtuigen en het concept te realiseren.

“In het begin hadden we veel tegenslag, zowel technische als economische. Om het product in de praktijk te testen was ik volledig afhankelijk van plaatselijke aannemers. Er waren in de ontwikkelingsfase nog veel technische uitdagingen. Tegelijkertijd ontstond een steeds grotere behoefte aan kapitaal. Na een paar jaar werkte het product echter beter en steeds meer innovatieve aannemers ontdekten de voordelen van het draaikantelstuk. Ons huidige succes is aan dit soort aannemers te danken”, zegt Stig Engström.

Het hoofdkantoor, de fabriek, de Zweedse verkooporganisatie en het grootste deel van de administratieve functies liggen nog altijd in Strömsund. Dat zal het blijven, volgens Stig Engström, die zijn hart aan deze streek heeft verpand. Inmiddels heeft Engcon ook een fabriek in Polen en verkoopbedrijven in Finland, Denemarken, Engeland, Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Amerika en Australië. Er wordt hard gewerkt om dit voorjaar ook in Korea met de verkoop te beginnen. Overige markten die worden bewerkt door de internationale verkooporganisatie zijn Oostenrijk, Zwitserland, de Baltische landen, Spanje en Italië.

“Momenteel worden de laatste voorbereidingen getroffen voor een grote deal met levering in het centrum van Manhattan. 30 jaar geleden had ik me niet voor kunnen stellen dat ik nu een bedrijf zou hebben met een omzet van meer dan één miljard kronen met meer dan 300 werknemers in meer dan tien landen”, zegt Stig Engström.

Het 30-jarig bestaan zal in 2020 op meerdere manieren merkbaar zijn. Bijvoorbeeld in maart op de beurs Conexpo – Conagg in Las Vegas, op de TKD beurs in Almere en op de Zweedse beurs Maskinexpo in mei. Op 9 juli is het groot feest: dan nodigt Engcon alle inwoners van de plaats Strömsund uit voor een show. Op 10 juli is er een open dag voor het publiek, met rondleidingen, activiteiten, taart, film en toespraken.

“We zien de komende 30 jaar met vertrouwen tegemoet! Wie weet waar onze draaikantelstukken dan worden gebruikt?”, eindigt Stig Engström met een glimlach.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.