Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Engcon stapt over op intern ontwikkelde, veilige snelwissels

Engcon stapt over op intern ontwikkelde, veilige snelwissels

Engcon, wereldleidende fabrikant van draaikantelstukken, is gestopt met de productie van de oudere, traditionele bevestigingen voor uitrustingsstukken van het S-type in de afmetingen S45-S80. Dit type bevestiging werd in de jaren 80 al op de markt geïntroduceerd. Deze zijn nu vervangen door de intern ontwikkelde, supermoderne snelwissel Q-Safe (QS) die tot één van de absoluut veiligste snelwissels van de markt gerekend. Deze snelwissel heeft bovendien ook een automatische aankoppeling voor elektriciteit, centrale smering en olietoevoer. Deze verandering is voor Engcon een schakel in het continue streven naar veiligere en meer efficiënte graafmachines.

“Regelmatig bereiken ons tragische berichten over mensen die tijdens hun werk gewond raken vanwege onveilige bevestiging van uitrustingsstukken of onjuiste hantering van materieel. Met de Q-safe is daar geen sprake van. Daarom besluiten wij om helemaal over te stappen op onze eigen veilige snelwissel en bijbehorend vergrendelsysteem,” zegt Stig Engström, oprichter van Engcon.

Het Engcon vergrendelsysteem en de Q-Safe snelwissel elimineren de menselijke factor wat betreft onjuiste aan- en afkoppeling van uitrustingsstukken. Met Engcons vergrendelingstechniek is het onmogelijk om bijvoorbeeld een bak op incorrecte wijze aan- of af te koppelen. Zo wordt voorkomen dat een uitrustingsstuk helemaal loslaat of aan een as op levensgevaarlijke wijze heen en weer zwengelt. Het is ook onmogelijk om de bak te verliezen vanwege onwillekeurige of onjuiste activering van de vergrendeling van het uitrustingsstuk, omdat het in het Q-Safe systeem op de grond moet rusten voordat het wordt losgekoppeld.

s50_03_frilagd-kopieren

“Dit is een belangrijke stap in ons streven naar veiligheid en nultolerantie tegen heen en weer zwengelende of vallende bakken. Q-Safe is één van de veiligste snelwissels ter wereld, dus het is tijd om het oude type S-bevestigingen te vervangen,” aldus Stig Engström.

Stig Engström geeft aan dat de snelwissel en het vergrendelingssysteem van Engcon de verantwoordelijkheid van de machinist overnemen, omdat de graafmachine niet kan worden gebruikt zolang een bak of een uitrustingsstuk niet op correcte wijze is aangekoppeld.

‘Ik kan best begrijpen dat machinisten door drukke werkomstandigheden even snel een uitrustingsstuk aankoppelen om het een stukje te verplaatsen. Soms zelfs over de hoofden van personeel dat in de buurt staat. Helaas vinden er regelmatig incidenten en ongelukken plaats waarbij zo’n slecht aangekoppeld uitrustingsstuk naar beneden valt. Dit voorkomt onze snelwissel’, aldus Stig Engström.

Compatibel met EC-Oil en oudere uitrustingsstukken

De Q-Safe snelwissel wordt geleverd voor bevestiging aan de machine en onder Engcon’s draaikantelstukken, en behalve de veiligheidsfuncties heeft de snelwissel ook automatisch een EC Oil koppeling voor olie, electra en centrale smering, zodat de machinist niet uit de cabine hoeft te komen om hydraulische uitrustingsstukken aan te koppelen.

“Automatische snelwissels vormen nu onze standaard en in combinatie met de veiligheidsfuncties ervan durf ik te beweren dat wij het veiligste en meest doordachte snelwisselsysteem aanbieden dat op de markt verkrijgbaar is”, zegt Stig Engström.

Dit besluit van Engcon staat voor meer veiligheid en comfort. Er zijn geen aanpassingen nodig want Q-Safe is geschikt voor alle uitrustingsstukken met S-aansluiting S45-S80. Binnenkort wordt ook de S40 door de QS40 vervangen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.