Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Engcon – een belangrijke schakel voor de eerste Cat® 330 met schuifblad

Engcon – een belangrijke schakel voor de eerste Cat® 330 met schuifblad

Engcon, producent van draaikantelstukken, is een belangrijke schakel bij de bouw van de eerste Cat® 330 Next Gen met schuifblad. Achter de bedieningshendels van deze unieke graafmachine zit Kristoffer Westman van de Zweedse onderneming Sundbergs Åkeri. Door de unieke combinatie van een schuifblad en een draaikantelstuk heeft hij nu nog meer mogelijkheden om zijn werk uit te voeren.

Eind 2018 lanceerde Caterpillar de nieuwe generatie graafmachines in de klasse van 30 ton – de 330 en 330 GC. Toen Sundbergs Åkeri begin 2019 uitrustingsstukken moest kiezen voor de recentelijk aangeschafte Cat® 330 Next Gen, viel de keuze op een draaikantelstuk en egalisatiebak van Engcon. In combinatie met een speciaal ontworpen schuifblad van het bedrijf Nyströms Verkstadsservice in Edsbro heeft Sundbergs Åkeri nu een graafmachine die uniek is in de wereld. De combinatie zal het bedrijf grote efficiëntieverbeteringen opleveren bij wegenbouwprojecten.

‘In plaats van het simpelweg storten van materiaal dat ik vervolgens met de bak afvlak, kan ik nu het materiaal gladstrijken met het schuifblad. Daardoor rol ik het materiaal nu voor het blad zodat grotere stenen onderop belanden en fijnere materialen juist aan het oppervlak. Zo is de weg ook gemakkelijker af te vlakken vóór het aanbrengen van grind.’, aldus Kristoffer Westman.

Een geslaagde combinatie

Draaikantelstukken zijn niet gebruikelijk bij graafmachines die worden gebruikt voor de aanleg van boswegen. Toch blijkt het voor Kristoffer alleen maar voordelen op te leveren, vooral in combinatie met het schuifblad:

‘Hoewel ik de machine nog maar kort heb weet ik zeker: zo hoort een graafmachine te zijn. Het draaikantelstuk vult het schuifblad zeer goed aan. Ik gebruik het om de egalisatiebak naar een stand te draaien waar hij dienstdoet als een vleugel langs het schuifblad. Op die manier kan ik de grond vanaf de weg naar binnen of naar buiten sturen’, aldus Kristoffer Westman.

Kristoffer vertelt verder dat zijn nieuwe Cat® 330 ook is uitgerust met het automatische EC-Oil snelwisselsysteem van Engcon

‘Dankzij EC-Oil kost het me maar 10 seconden om het draaikantelstuk weg te zetten en de tandenbak aan te koppelen voor het geval ik extra breekkracht nodig heb. Ik hoef  niet eens mijn cabine te verlaten voor het aansluiten van slangen. Ideaal!’, sluit Kristoffer af.

Het schuifblad wordt aangestuurd vanaf de proportionele joysticks MIG2, zodat Kristoffer niet van greep hoeft te wisselen om te graven of te egaliseren. Ook de aansturing van de rupsbanden is aangesloten op het besturingssysteem DC2 van Engcon.

De unieke graafmachine wordt momenteel gebruikt bij de aanleg van een nieuwe bosweg ten westen van Örnsköldsvik in het noorden van Zweden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.