Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Emissieloos funderen met multifunctionele funderingsmachine

Emissieloos funderen met multifunctionele funderingsmachine

Elektrificatie is een hot item bij machinebouwers. Generiek bouwmaterieel is over het algemeen relatief eenvoudig te elektrificeren. In de wereld van de grote funderingsmachines ligt dat anders. Daar brengt Fundex Equipment binnenkort verandering in. Op de Bauma wordt ’s werelds eerste grote elektrische funderingsmachine gepresenteerd voor het serieuze werk. De F4800E is gebaseerd op de eerder dit jaar gelanceerde ‘standaard’ F4800 met maximaal 50 meter makelaar en 500 kNm boorkoppel over de gehele lengte.

Fundex MYRIX.

De F4800 is een recente ontwikkeling van Fundex Equipment, bedoeld als antwoord op de toenemende vraag naar langere paallengtes in de markt. De machine is multifunctioneel inzetbaar voor diverse boor- en heimethodes evenals voor soil-mixing, damwand drukken en trillen. Met het oog op de toekomst bouwt Fundex nu ook aan de F4800E. Want, behalve multifunc-
tioneel inzetbaar, leent de basismachine van de F4800 zich voor meerdere energiebronnen. “Het ombouwen van een graafmachine gaat net wat makkelijker dan het elektrificeren van een grote funderingsmachine, waar veel grotere vermogens worden gevraagd”, stelt Arjan Roubos, salesmanager bij Fundex Equipment terecht. 

Be ready, be flexible.

Schakelen tussen energiebronnen

Uitgangspunt bij het ontwerp van de F4800E vormt het in de toekomst kunnen schakelen tussen verschillende energiebronnen in de bouwput. “We weten nu nog niet wat de toekomst ons gaat brengen: een groot batterijpack, netvoeding, brandstofcel of iets anders”, zegt John Brakman, salesmanager bij Fundex Equipment. “Daarom zijn we tot een ‘be ready, be flexible’ concept gekomen. De basismachine is compleet elektrisch uitgevoerd met onder andere elektrische lieren, permanent magneetmotoren van Danfoss, elektrisch aangedreven pompunits voor de hydrauliek en een accupakket. Dat alles verstaan we onder het ‘be ready’ gedeelte. Het is slechts een kwestie van een stroombron eraan koppelen en de machine kan volledig emissieloos zijn werk doen.” Maar dat laatste is nu nog een ‘dingetje’. “Dergelijke stroomvoorzieningen zijn er niet in elke bouwput. Het ‘be flexible’ gedeelte wordt als eerste ingevuld door een generatorset met compacte dieselmotor die de elektrische machine voedt. De generatorset vult het accupakket op de basismachine aan, waarmee piekbelastingen opgevangen worden (peakshaving). Deze configuratie zorgt overigens ook al voor een bijna 25% lager energieverbruik. Zodra er andere energiebronnen beschikbaar komen, kunnen we daar met het flexibele gedeelte van de F4800E heel snel op inspelen. Hierdoor heeft de klant een hoge return on investment.”

Parallel aan de F4800E ontwikkelt Fundex ook een CD20E in de compacte range, die eveneens op Baumawordt gepresenteerd.

MYRIX

Sinds enige tijd maakt Fundex Equipment via het online portaal MYRIX onder meer alle machine- en paaldata inzichtelijk voor zijn klanten. “Met het oog op de nieuwe F4800E voegen we daar binnenkort een Energy & Emission dashboard aan toe”, vervolgt Roubos. “De hoeveelheid energie die benodigd is, is geheel afhankelijk van het paalsysteem. Door al deze data te vergaren en te analyseren, kunnen we heel goed inschatten welke vermogens nodig zijn voor een vergelijkbaar ander project.” Brakman vult aan: “In de toekomst gaat het Energy & Emission dashboard gebruikers helpen om de benodigde energie in te plannen om zo efficiënt mogelijk de dag door de komen. Een specifieke nieuwe ontwikkeling binnen MYRIX en volledig geënt op het zoveel mogelijk emissieloos kunnen funderen.”

De F4800E wordt groots gepresenteerd tijdens Bauma 2022. “Er is al behoorlijk wat interesse vanuit de markt in dit prestigeproject”, zegt Roubos. “Logisch ook, want CO2-reductie vormt een belangrijke pijler bij de gunning van projecten.” Parallel aan deze F4800E ontwikkelt Fundex ook een CD20E in de compacte range, die eveneens op Bauma wordt gepresenteerd. En daar blijft het niet bij… “We hebben alle kennis in huis om dit soort concepten te ontwikkelen vanaf de eerste schets tot aan het daadwerkelijk bouwen en het servicen. En dat allemaal onder één dak. Houdt ons dus in de gaten!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.