Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Elektrische renovatie Groote Zeesluis Muiden (GZM)

Elektrische renovatie Groote Zeesluis Muiden (GZM)

EPC is in opdracht van Waternet in november 2018 gestart met de elektrische renovatie van de sluis om deze te laten voldoen aan de gewenste betrouwbaarheid, beschikbaarheid en het vereiste veiligheidsniveau. Ook moest het object geschikt worden gemaakt voor bediening op afstand vanuit de centrale objectbediening (COB) en koppeling met het Centrale Automatiseringssysteem Waterbeheersing (CAW) van Waternet.

Er is door ons de hardware- en software engineering verzorgt voor de beide schutsluizen (Oost- en Middensluis), de draaibrug en de spuisluis (Westsluis). Nadat het gehele ontwerp gereed was zijn we gestart met het realiseren van de besturingskasten in onze werkplaats.

In het voorjaar van 2019 zijn we gestart met de ombouw op locatie waarbij we eerst een schutsluis hebben omgebouwd zodat de andere sluis nog gebruikt kon worden en nadat deze geheel werkend en naar alle tevredenheid van de opdrachtgever was opgeleverd zijn we gestart aan de andere schutsluis.

In de technische ruimte onder het sluiswachtershuis is de oude besturingsinstallatie verwijdert en is door EPC de geheel nieuwe besturingsinstallatie geplaats. Er is dus een aparte besturing gerealiseerd voor de beweegbare brug (hydraulische draaibrug) incl. landvekeersseinen en nieuwe afsluitbomen, een aparte besturing voor de beide schutsluizen (hydraulische deuren incl. elektromechanische rinketschuiven) incl. scheepvaartseinen en een aparte besturing voor de spuisluis incl. spuiseinen.

Op de sluis voor de lokale bediening zijn ook verschillende nieuwe bedienlessenaars gerealiseerd. Een nieuw lessenaar voor de bediening van de draaibrug en voor beide sluishoofden van de schutsluizen aan de Vechtzijde incl. een nieuw omroepsysteem en verschillende camerabeelden van het CCTV systeem. Een lessenaar voor de spuisluis voor bediening van de tolkleppen en puntdeuren (primaire kering deuren). Ook is er een noodbediening gerealiseerd om buiten de PLC om de bediening van de draaibrug, schutsluizen en spuisluis te kunnen uitvoeren.

Bij alle uitgevoerde werkzaamheden is de status van Rijksmonument in acht genomen en kijken we terug op een hele mooie samenwerking tussen EPC (aannemer), Royal HaskoningDHV (directievoerder) en Waternet (opdrachtgever).

Nadat de oplevering van de nieuwe besturingsinstallatie heeft plaatsgevonden is de volgende aannemer aan de slag gegaan voor het vervangen van de aandrijvingen. Ook hierin hebben wij assistentie verleent bij het afkoppelen en na het plaatsen van de nieuwe aandrijvingen weer het aankoppelen en in bedrijfstellen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.