Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Elektrische mobiliteit: Mercedes-Benz Trucks gaat strategisch partnerschap voor laadinfrastructuur aan met Siemens Smart Infrastructure, ENGIE en EVBox Group

Elektrische mobiliteit: Mercedes-Benz Trucks gaat strategisch partnerschap voor laadinfrastructuur aan met Siemens Smart Infrastructure, ENGIE en EVBox Group

Of de bouwingrepen en investeringen die nodig zijn voor de implementatie van een gecentraliseerde laadinstallatie in het depot op de eigen bedrijfsterreinen. “Gezien de complexiteit van de aanverwante processen is het cruciaal om op voorhand na te denken over een optimaal gebruik en maximale integratie van zuiver elektrische voertuigen in het wagenpark,” benadrukt Andreas von Wallfeld, Hoofd Marketing, Sales & Services bij Mercedes-Benz Trucks. “Om onze klanten te kunnen bijstaan voor alle aspecten van de planning, toepassing en implementatie van de laadinfrastructuur en de verbinding met het elektriciteitsnet, zijn we strategische partnerschappen aangegaan met Siemens Smart Infrastructure, ENGIE en EVBox Group,” vervolgt Wallfeld. Zij sluiten perfect aan bij de ambities van Mercedes-Benz Trucks om fleetoperatoren meer dan alleen voertuigconcepten te bieden als het op de elektrische mobiliteit aankomt.

Daartoe heeft Mercedes-Benz Trucks een compleet ecosysteem ontwikkeld onder de naam eConsulting, dat klanten advies en infrastructuuraanbiedingen geeft. De producten en diensten van de zorgvuldig gekozen partners werden uitgebreid getest door Mercedes-Benz Trucks om zo de integratie en toekomstbestendigheid van de laadsystemen te verzekeren voor alle huidige en toekomstige elektrische bedrijfsvoertuigen van Mercedes-Benz. Bovendien werden ze met succes onderworpen aan tal van compatibiliteitstests met het laadbeheersysteem van Mercedes-Benz Trucks. Sommige van die tests vonden plaats in het kader van het pilootproject eActros Innovation Fleet, dat ruim twee jaar liep op verscheidene klantenvestigingen in heel Europa. In 2021 vierde de eActros zijn wereldpremière als seriemodel.

Holistische benadering inzake advies

Het strategische partnerschap werd bewust ontwikkeld door Mercedes-Benz Trucks. Ervaringen uit talloze gesprekken met transportondernemingen hebben namelijk uitgewezen dat fleetoperatoren zich vooral vragen stellen bij de complementaire laadinfrastructuur. “We willen elke bezorgdheid van onze klanten op dit vlak wegnemen en ze tegelijk de zekerheid bieden dat ons ‘full service’-aanbod ze zal bijstaan voor alle facetten van hun overstap naar het elektrische transport van de toekomst,” legt Andreas von Wallfeld uit.

Daarvoor kijkt het eConsulting-team van Mercedes-Benz Trucks in de eerste plaats naar de bestaande routes van de klant om een realistisch en relevant gebruiksprofiel voor elektrische vrachtwagens op te stellen voor hun locatie. Als klanten gebruik maken van de services aangeboden door Siemens Smart Infrastructure, ENGIE of EVBox Group, onderzoeken deze partners de depots en de uitbouw van een geschikte infrastructuur en energietoevoer, in combinatie met intelligente hardware- en software-oplossingen. Ze nemen ook het onderhoud van de laadinfrastructuur voor hun rekening. Siemens Smart Infrastructure, ENGIE en EVBox Group werken in alle fasen van het proces nauw samen met Mercedes-Benz Trucks. Indien er zich problemen voordoen bij het opladen van een vrachtwagen of met de laadinfrastructuur of -software, kan de klant terecht bij een vaste contactpersoon.

Een ander aspect van het eConsulting-programma is het laadbeheersysteem dat Mercedes-Benz Trucks afzonderlijk ontwikkelde. Dat systeem maakt het onder meer mogelijk om laadprofielen aan te maken, om de beschikbare output van de elektrische connectie zo economisch mogelijk te benutten. Bovendien biedt het de mogelijkheid om de laadprocessen vanop afstand te starten en op te volgen. Ook omvat eConsulting van Mercedes-Benz Trucks advies om de globale operationele kosten te optimaliseren en na te gaan welke premies er mogelijk beschikbaar zijn voor de infrastructuur, en dat alles met een enkel aanspreekpunt en de ambitie om fleetproviders een duurzame toekomst te bieden.

Sterke partner voor laadinfrastructuur

Siemens Smart Infrastructure gaat dringende uitdagingen zoals verstedelijking en klimaatverandering te lijf door energiesystemen, gebouwen en industrie met elkaar te verbinden. De onderneming met hoofdkwartier in het Zwitserse Zug biedt haar klanten producten, systemen en oplossing van stroomopwekking tot stroomverbruik. Met zijn complete portfolio op het gebied van elektrische mobiliteit biedt Siemens veelzijdige en toekomstgerichte laadoplossingen voor elektrische voertuigen, van netaansluitingen over laadhardware en -software tot services. Meer informatie: www.siemens.com/eMobility.

ENGIE, met hoofdzetel in Parijs, is een wereldwijde referentie op het gebied van koolstofarme energie en services. De beursgenoteerde onderneming heeft vestigingen in zeventig landen en wil de transitie naar een CO2-neutrale wereld versnellen door het energieverbruik laag te houden en meer milieuvriendelijke en concurrentiële oplossingen te implementeren. Daartoe bouwt ENGIE voort op zijn drie kernactiviteiten: gas, hernieuwbare energie en de levering van diensten. Meer informatie: www.engie.com.

EVBox Group biedt ondernemingen en bestuurders over de hele wereld geïntegreerde laadoplossingen voor elektrische voertuigen. Hun portfolio gaat van een brede waaier aan laadstations tot en met open-source laadbeheersoftware. De onderneming is gevestigd in Amsterdam en heeft nog twaalf andere vestigingen in Europa en Noord-Amerika. Wereldwijd hebben ze al meer dan 250.000 laadaansluitingen geïnstalleerd en binnenkort worden ze genoteerd op de beurs van New York. Meer informatie: www.evbox.com.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.