Platform over civiele techniek & infrastructuur
Thema's

Elastische en zelfherstellende toplaag voor fietsbrug Tegenbosch

Tegenbosch-3
De Thermoflex-toplaag heeft een aantoonbare levensduur van meer dan twintig jaar.

Tekst | Roel van Gils

Beeld | Possehl

23 juni 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

De Thermoflex-toplaag heeft een aantoonbare levensduur van meer dan twintig jaar en dat is werkelijk uniek. “Het resulteert in een flinke reductie van de totale kosten van ‘levensonderhoud’ ten opzichte van alle andere oplossingen, zoals PMMA, acrylaatcoating of gekleurde asfalt”, zegt Nicky Clements van Possehl.

Thermoflex resulteert in een flinke reductie van de totale kosten van ‘levensonderhoud’ ten opzichte van alle andere oplossingen, zoals PMMA, acrylaatcoating of gekleurde asfalt.

Thermoflex is een bekende toplaag in Nederland. “Het is vele malen veiliger voor de gebruiker dan rood asfalt of een coating, omdat Thermoflex zichtbaarder is in het donker en bij slecht weer”, legt Clements uit. “Inmiddels hebben we er miljoenen vierkante meters van aangebracht in heel Nederland. Van rode fietspaden, groene busbanen, gekleurde uitvoegstroken, natuurlijke looppaden en de meest creatieve pleinen. Dat doen we al sinds de jaren tachtig. Veel suggestiestroken die we in de beginjaren hebben aangelegd, liggen er nog steeds ongeschonden bij. De toplaag ligt namelijk spanningsvrij op de ondergrond. Door de elastische, thermoplastische werking herstellen scheuren en craquelé zich vanzelf. De coating wordt vervolgens afgestrooid met een natuurgesteente in een redelijk grove korrel van 2-3 millimeter. Met deze combinatie kunnen we die aantoonbare lange levensduur van wel twintig jaar garanderen.” Voor fietsbrug Tegenbosch verwacht Clements zelfs nog een langere levensduur. “Er gaat alleen fietsverkeer overheen, geen wringend verkeer.”

“Op dit moment is Possehl bezig met de ontwikkeling van een biobased Thermoflex”, verklapt Clements. “Het zorgt voor een reductie van de CO2-uitstoot van 20% zonder kwaliteitsverlies. Door vervolgens ook nog eens gebruik te maken van circulair afstrooimateriaal is de cirkel rond. Daarnaast nodigen we geïnteresseerden uit een kijkje te komen nemen in ons nieuwe Experience Center dat onlangs is geopend. Bezoekers kunnen het productieproces van Thermoflex ervaren en zelfs eigen proefmonsters samenstellen in elke willekeurige kleur.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Frank Wekking

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Grond/Weg/Waterbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht