Platform over civiele techniek & infrastructuur
Jaarboek

Efficiënt regenwater bufferen

_DSC9709
In opdracht van Heylen Warehouses uit Herentals België heeft Nering Bögel in samenwerking met TUBAO voor het project Logistic Mill 21 Campus in Weert het regenwaterbuffersysteem geleverd.

Tekst | Roel van Gils

Beeld | Nering Bögel

13 december 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Na weer een kurkdroge zomer wordt het steeds duidelijker dat we meer en meer moeten inspelen op het opvangen en het hergebruiken van het voor ons zo noodzakelijke regenwater. Maar ook moeten we inzetten op systemen die voorkomen dat wij schoon drinkwater inzetten in situaties waar ook regenwater volstaat. Afkoppelen, behandelen, infiltreren en bufferen van regenwater zijn disciplines waar Nering Bögel zich al decennialang mee bezighoudt en waarin ze de nodige ervaring heeft opgedaan in tal van situaties en projecten.

De ontwikkeling van Logistic Mill 21 Campus in Weert bestaat uit twee ‘blokken’ waar een groene long met 100 jaar oude bomen doorheen kronkelt.

Nering Bögel voelt het als een verplichting om te blijven ontwikkelen en te zoeken naar nieuwe producten die aansluiten op de hedendaagse wensen en situaties afkomstig uit de markt. Vandaar dat de TUBAO-buffertanks een zeer welkome aanvulling zijn op het toch al uitgebreide programma. Dit in Frankrijk gefabriceerd opslagsysteem berust op het principe van het benutten van buisvolumes. De ‘tanks’ zijn leverbaar in diverse afmetingen en verkrijgbaar in gegalvaniseerd plaatstaal of HDPE. “Om u een idee te geven van de volumes, de grootste buis doorsnede bedraagt maar liefst 3 meter”, zegt Richard Janssen, directeur-eigenaar van Nering Bögel. “Het systeem is relatief eenvoudig en snel te plaatsen en geschikt voor diverse toepassingen zoals het vasthouden voor direct waterhergebruik als voor het inzetten van hoogwaardig bluswater ten behoeve van sprinklerinstallaties.”

De acht gegalvaniseerde, stalen buffertanks met elk een volume van 100 m³ maken het mogelijk om forse volumes aan regenwater op te vangen en voor langere tijd te bufferen.

Acht buffertanks

In opdracht van Heylen Warehouses uit Herentals België heeft Nering Bögel in samenwerking met TUBAO voor het project Logistic Mill 21 Campus in Weert het regenwaterbuffersysteem geleverd. Deze grootschalige campus bestaat uit een modern distributie- en opslagcentrum met in totaal 118.085 m² aan magazijn, dus ook dakoppervlak. “De ontwikkeling van dit prestigieuze project bestaat uit twee ‘blokken’ waar een groene long met 100 jaar oude bomen doorheen kronkelt”, legt Janssen uit. “De gemeente Weert is een zeer groene en boomrijke gemeente. Het zoveel mogelijk inpassen en toepassen van bomen en groen was hier dan ook een belangrijke eis. Gezien het gigantische dakoppervlak van het complex lag het uiteraard voor de hand om het hiervan afkomstige regenwater op te vangen en in te gaan zetten voor onder andere het irrigeren van de groene omgeving.” De acht gegalvaniseerde, stalen buffertanks met elk een volume van 100 m³ maken het mogelijk om forse volumes aan regenwater op te vangen en voor langere tijd te bufferen. Hierdoor wordt op twee manieren aan de wensen en eisen van de gemeente Weert voldaan: er vindt geen onnodige overbelasting van het rioolstelsel plaats met schoon regenwater én de groene omgeving wordt op een natuurlijke manier van water voorzien.

Het TUBAO-systeem is relatief eenvoudig en snel te plaatsen en geschikt voor diverse toepassingen zoals het vasthouden voor direct waterhergebruik als voor het inzetten van hoogwaardig bluswater ten behoeve van sprinklerinstallaties.

Het TUBAO-systeem is volgens Janssen niet alleen breed inzetbaar voor het bufferen van regenwater, maar ook om verontreinigd water op te vangen. “Dit water kan dan eventueel op een veilige manier worden afgevoerd of alsnog vanuit de opslag worden behandeld, zodat het kan worden hergebruikt. Een ander groot voordeel van het TUBAO-systeem is dat de tanks ondergronds worden aangelegd en belastbaar zijn voor zwaar verkeer. Hierdoor gaat er geen kostbare ruimte verloren. Nering Bögel en TUBAO staan u graag bij tijdens de engineering en het maken van de juiste keuze voor uw regenwaterbuffersysteem.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Wouter Jansen

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Grond/Weg/Waterbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht