Platform over civiele techniek & infrastructuur
Jaarboek

Effectief versterken, verplaatsen en repareren van civiele kunstwerken

Freyssinet-1
Project De Groene Boog. (Beeld: Laila Willems)

Tekst | Alon Winnen

Beeld | Freyssinet Zuidwest BV & Laila Willems

10 januari 2023 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Bruggen en viaducten zijn een belangrijk onderdeel van onze infrastructuur. We denken er vaak niet bij na, maar ook deze civiele kunstwerken hebben soms wat liefde nodig. En dat is precies wat Freyssinet doet. Freyssinet heeft zich in Nederland en daarbuiten bewezen als specialist in het versterken, verplaatsen en repareren van allerlei constructies. Christian Carlie, Business Development Manager voor Freyssinet, vertelt alles over het bedrijf, innovaties en de hoogtepunten van het afgelopen jaar.

In 1943 stond Eugène Freyssinet, de uitvinder van de voorspanning, aan de basis van het innovatieve bedrijf. “We zijn naast expert in voorspanningstechnieken en tuikabels een adviserende en uitvoerende aannemer in vooral de civieltechnische bouwsector. Daarnaast hebben we alle kennis in huis om levensduur verlengend onderhoud uit te voeren, bijvoorbeeld betonreparaties, constructieve versterking, kathodische bescherming en injecties. Juist die combinatie van verschillende technieken en projecten maakt ons uniek!”

Extra voorspanning

“Als je kijkt naar de markt, zie je dat steeds meer civiele kunstwerken versterking nodig hebben. En daar hebben wij veel bewezen oplossingen voor”, aldus Carlie. Eén van deze oplossingen is de externe voorspanning. Deze voorspanning heeft zich bewezen als betrouwbare methode voor het versterken van vooral grotere bruggen. 

Maar bij bijvoorbeeld kleinere viaducten of meer complexe constructies in de utiliteits- en industriebouw is vaak onvoldoende ruimte voor het inpassen van zware ankerblokken of deviatiepunten om de voorspanning op de gewenste punten aan te laten grijpen. “Freyssinet heeft daarom, naast de standaard voorspansystemen, twee alternatieve voorspansystemen ontwikkeld. Hierbij is aanpassing van de te versterken constructie niet nodig, of blijft het tot een minimum beperkt. Dit is ons R-systeem en het X-systeem. De belangrijkste eigenschap van beide systemen is dat de voorspankabels uit een enkele streng bestaan en daardoor eenvoudig in de bestaande constructie worden ingepast. Deze systemen hebben al voor groot succes gezorgd bij verschillende wereldwijde renovatieprojecten.”

“We zijn verantwoordelijk voor alle voorspanning, alle tijdelijke ondersteuningen, opleggingen en het lanceren van het viaduct.” (Beeld: Laila Willems)

Lokale kennis en internationale expertise

Freyssinet biedt oplossingen voor niet-alledaagse bouwkunde- en infravraagstukken. Dat blijkt uit een aantal uitdagende projecten van het afgelopen jaar. Carlie vertelt: “We zijn betrokken bij het lanceren van de KW52A op het Terbregseplein: twee viaducten over het plein heen. We zijn verantwoordelijk voor alle voorspanning, alle tijdelijke ondersteuningen, opleggingen en het lanceren van het viaduct. Een omvangrijk en uniek nieuwbouwproject in opdracht van De Groene Boog.”

Naast dit soort grote nieuwbouwprojecten, ligt de expertise van Freyssinet bij vervangings-, versterkings- en renovatieprojecten. “Zo gaan we in 2023 van start met de vervanging van de tuikabels van de Galecopperbrug. En in het project Ring Zuid Groningen hebben we een tailor-made extern voorspansysteem ontwikkeld en aangebracht op een kunstwerk wat in aantal rijbanen is uitgebreid. In het kader van deze uitbreiding en aardbevingsbestendig bouwen dienen de bestaande pijlerbalken van het noordelijke en het zuidelijke dek gekoppeld te worden door middel van dwarsvoorspanning. En we gaan aan de slag met de externe versterking van een viaduct in Gouda voor de provincie Zuid-Holland. Kortom: het zijn allemaal mooie en toonaangevende projecten, waarbij we lokale kennis combineren met internationale expertise. Zo ontwerpen we, in samenwerking met opdrachtgevers, oplossingen voor onderhouds- en reparatievraagstukken waarbij veiligheid, duurzame oplossingen en overlastminimalisatie centraal staan.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Frank Wekking

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Grond/Weg/Waterbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht