Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Eerste Scania Plug-in hybride in de Bollenstreek voor Houthandel Noordman

Eerste Scania Plug-in hybride in de Bollenstreek voor Houthandel Noordman

Houthandel Noordman heeft een Scania P320 6×2 Plug-in hybride aangeschaft. De groothandel levert hout- en bouwproducten in de Randstad en bestelde de Scania PHEV met het oog op de komende zero-emissie zones. De truck, voorzien van schuifzeilopbouw en meeneemheftruck, is de eerste Scania met hybride aandrijving in Leiden én de Bollenstreek.

De broers Alexander en Max Noordman vormen de zesde generatie van Houthandel Noordman. Met  een klein wagenpark wordt vanuit de vestigingen in Leiden en Oegstgeest een veelzijdige klantengroep beleverd. Alexander Noordman legt uit dat de Euro 5-motor van één van de twee trucks het balletje aan het rollen bracht. “Om onze klanten in de stad te kunnen bedienen zonder steeds een ontheffing te hoeven aanvragen, zijn we ons gaan oriënteren op alternatieve brandstoffen en aandrijflijnen.”

Na het vergelijken van meerdere opties en merken, viel de keuze op de Scania P-serie PHEV. “Met de plug-in hybride technologie kunnen we emissievrij rijden wanneer dat nodig is. We waren al zeer gecharmeerd van de uitstraling en de techniek van Scania en het aanbod gaf de doorslag.”

Distributievoertuig bij uitstek

Noordman legt uit dat de nieuwe truck aan verschillende eisen moest voldoen. “Aangezien we dagelijks in stedelijk gebied komen, zijn wendbaar en handzaam belangrijk. De P-serie is relatief licht en met een wielbasis van 4.950 mm ideaal voor onze werkzaamheden.” De nieuwe Scania PHEV is uitgerust met een kooiaap, waarmee de chauffeur niet alleen de lading kan lossen, maar ook de laatste meters kan afleggen als het echt krap wordt.

De 6×2 bakwagen combineert de zuinige 320 pk 9-liter motor met een 90KWh multi-batterij. De actieradius is ruim voldoende voor de dagelijkse inzet. Noordman is onder de indruk van Scania’s Zone, één van de connected services, waarmee op basis van GPS volledig automatisch geschakeld kan worden tussen de verbrandingsmotor en elektrisch rijden. Op het moment dat het voertuig de binnenstad in rijdt, schakelt het zonder tussenkomst van de chauffeur over op de elektrische aandrijflijn.

Duurzaamheidsambitie

Het opladen gebeurt ’s nachts in Oegstgeest waar Houthandel Noordman vorig jaar een duurzaam en volledig gasloos pand betrok. “Met een schaverij en divers elektrische materieel hebben we een forse stroombehoefte. Daar hebben we bij de bouw van het pand rekening mee gehouden. We hebben flink geïnvesteerd in een energievoorziening en 460 zonnepanelen. Wat dat betreft staan we er best aardig op. We zijn er trots op dat de Scania Plug-in hybride ons nog een stapje dichterbij onze duurzaamheidsambitie brengt.”

Klantgericht familiebedrijf 

‘Alles draait om hout’ is de filosofie van Houthandel Noordman, gestart in 1856 door de gelijknamige familie. De groothandel importeert en levert een breed assortiment aan houtproducten aan aannemers, timmerfabrieken, klusbedrijven en ZZP’ers, in voornamelijk de Westelijke helft van Nederland. Hierbij worden standaard producten en maatwerk, dat in de machinale werkplaats wordt vervaardigd, gecombineerd. Bij het klantgerichte familiebedrijf werken 23 medewerkers verdeeld over twee locaties.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.