Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Eerste elektrische 1-tons minigraafmachine in productie

Eerste elektrische 1-tons minigraafmachine in productie

De verbrandingsmotor heeft zijn langste tijd gehad, daar is iedereen het over eens. Toch is er nog geen enkele fabrikant ter wereld die productiematig emissievrije (mini)graafmachines bouwt. Daar komt binnenkort verandering in. Bobcat heeft tijdens BAUMA 2019 de E10e gepresenteerd, de eerste elektrische 1-tons minigraafmachine, die vanaf september beschikbaar zal zijn. Inter-Techno, de grootste leverancier van Bobcat in Nederland, heeft inmiddels al enkele operationele modellen in huis.

Als een van de pioniers van elektrische aandrijving levert Bobcat met de E10e een bijdrage aan de toenemende vraag naar elektrische bouwmachines. “De hele wereld praat over emissievrij materieel, maar daar blijft het dan ook vaak bij”, zegt Bertus Boer van Inter-Techno. “Bobcat zet die woorden nu om in daden.” En hoe! Op de BAUMA 2016 verwierf het prototype van de E10e reeds grote belangstelling, vanaf het tweede kwartaal van dit jaar is de volledig elektrische zero tail swing (ZTS) minigraafmachine in de klasse van één ton ook voor iedereen beschikbaar. De nieuwe E10e heeft geen uitstoot, is zeer stil en is met een breedte van slechts 72 centimeter perfect te manoeuvreren. 

Volledige werkdag
Inter-Techno wordt volgens Bertus met vaste regelmaat benaderd voor elektrisch aangedreven machines. “Met name voor werkzaamheden in de binnenstad, renovatiewerkzaamheden in gebouwen en de uitvoering van werk in geluidsarme gebieden zijn elektrische machines ideaal. Als ‘tussentijdse’ oplossing hebben we in eigen huis dan ook een aantal hybride machines gebouwd om plaatselijke werkzaamheden emissievrij te kunnen uitvoeren. De Bobcat E10e is dan ook een welkome nieuwkomer die een volledige werkdag van acht uur ingezet kan worden. Op één acculading kan de machine vier uur volledig autonoom draaien. Door de E10e te koppelen aan een optionele externe Bobcat-superlader kan het lithium-ion accupakket tijdens de pauze van de machinist weer opgeladen worden.”

Laag geluidsniveau
De E10e is in samenwerking met leveranciers van elektrische voertuigen ontwikkeld in het Bobcat Innovation Center in Dobris in Tsjechië. De machine is gebaseerd op het ontwerp van de E10z 1-tons minigraafmachine, waarvan er in slechts tien jaar tijd meer dan 10.000 zijn verkocht. De bekende E10 gaat voortaan als E10z door het leven om aan te geven dat het een ZTS minigraafmachine is. De elektrische E10e heeft hetzelfde ZTS-profiel en dezelfde buitenafmetingen als de standaard E10z en biedt dezelfde of zelfs betere prestaties. De E10e heeft bijvoorbeeld een zeer laag geluidsniveau met een LpA van slechts 64 dBA tegenover 80 dBA voor de standaard E10. Bovendien zijn alle systemen en componenten van de E10e geoptimaliseerd voor gebruik onder zware omstandigheden. 

Inter-Techno

Bobcat is klaar voor de volgende industriële revolutie.

Joystickbediening
Net als de E10/E10z is de E10e eenvoudig te vervoeren. Naast de gemakkelijke toegang tot de werkplek dankzij de intrekbare onderwagen, die de breedte reduceert tot slechts 720 mm, vergemakkelijkt de geïntegreerde inklapbare TOPS (Tip Over Protective Structure) de doorgang door openingen met een lage stahoogte, voor werk in gebouwen en in kelders. Zodra de graafmachine is geplaatst en klaar is voor het werk, kan het onderstel van de E10e worden uitgeschoven tot 1.100 mm voor maximale stabiliteit onder alle werkomstandigheden. Een ander kenmerk dat de E10e van andere machines op de markt onderscheidt, zijn de gepatenteerde, aan de zijkant verstelbare consoles die plaats bieden aan hydraulische joysticks met stuurdrukregeling. “Bobcat heeft de digitale wereld goed ingepast in de business”, meent Bertus. “De hedendaagse generatie is gewend aan joysticks en rijdt er zo mee weg.”

Inter-Techno

Zijaanzicht van de Bobcat E10e.

De E10e elektrische minigraafmachine combineert de succesvolle eigenschappen en hoge prestaties van de E10z voor het werken in krappe ruimtes met zijn veilige, bijna stille, emissievrije ontwerp. Bertus is ervan overtuigd dat de E10e een zeer welkome aanvulling is op de huidige productrange. “We staan aan de vooravond van een volgende industriële revolutie, waarbij we de verbrandingsmotor met kleinere vermogens voorgoed vaarwel zwaaien. Bobcat is er al klaar voor.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.