Platform over civiele techniek & infrastructuur
Bruggen & Tunnels

Eerste basculekelder succesvol afgezonken

ccSybolt-Luijben

Tekst | Roel van Gils

Beeld | Civiele technieken deBoer

14 juni 2022 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

De contragewichten van de twee nieuwe bruggen over de Amstel bij Ouderkerk bevinden zich straks keurig onder de waterlijn in twee basculekelders. Deze kelders worden op de oever gebouwd en vervolgens op een ingenieuze methode van Civiele technieken deBoer ingeschoven en afgevijzeld. De eerste kelder is inmiddels succesvol afgezonken.

Vanwege de beperkte doorlooptijd heeft Ct deBoer een gecombineerde constructie bedacht om in één gang een dubbele slag te maken: inschuiven en aansluitend afvijzelen.

“Al in 2018 zijn we door Van Hattum en Blankevoort benaderd om een plan uit te werken voor het inschuiven en afvijzelen van beide basculekelders”, zegt Paul den Hollander van Civiele technieken deBoer. “De kelders zijn met een gewicht van 220 ton te zwaar om met een traditionele kraan in te hijsen. Vanwege de beperkte doorlooptijd, de hele operatie diende in één weekend plaats te vinden, hebben we een gecombineerde constructie bedacht. Op die manier kunnen we in één gang een dubbele slag maken: inschuiven en aansluitend afvijzelen.”

Om de nodige stabiliteit en draagkracht te garanderen, rusten de schuifbanen van Ct deBoer op een eerder aangebrachte hulpconstructie van palen, damwanden en consoles. “Op het moment suprême is de betonnen kelderbak via aangestorte nokken op de schuifbanen overgepakt om het gevaarte vervolgens een kleine 20 meter op te schuiven over het water”, legt Den Hollander uit. “In diezelfde gang werd de kelder afgevijzeld en neergelegd op de definitieve palen, 4 meter onder de waterlijn. En dat alles in een tijdsbestek van slechts twee dagen, inclusief de opbouw en demontage van onze hulpconstructies, vijzels en hydraulische pompunits.” Aan het einde van de zomer herhaalt Ct deBoer dit ‘kunstje’ nog eens voor de tweede basculekelder.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Frank Wekking

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Grond/Weg/Waterbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht