Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Eenvoudig data aan objecten toevoegen
Eenvoudig toepassen van NLCS-objectdata in de tekening.

Eenvoudig data aan objecten toevoegen

InfraCAD 8.0 is beschikbaar. De NLCS-applicatie is weer aanzienlijk sneller en er zijn een flink aantal tools verbeterd. Maar vooral de beschikking tot de NLCS-bibliotheek 5.0 en de toevoeging van NLCS-objectdata en Entity Data Viewer springen in het oog. Met deze nieuwe NLCS-functionaliteit kan data aan NLCS-objecten worden toegevoegd, en beheerd. InfraCAD richt hiermee duidelijk haar pijlen op toekomstige ontwikkelingen.

De Entity Data Viewer: goed overzicht van alle informatie in de tekening.

Om de NLCS klaar te maken voor de toekomst wordt in werkgroepen hard gewerkt aan afspraken met netbeheerders over onder andere het opnemen van data in de NLCS-bibliotheek en de mogelijkheden tot uitwisseling daarvan. Het doel is een goede koppeling te waarborgen met bijvoorbeeld databronnen (BGT, Klic-meldingen, GWSW) en GIS toepassingen.

NLCS-objectdata

De ontwikkelaars bij Arkance Systems hebben ondertussen niet stilgezeten. InfraCAD 8.0 heeft met NLCS-objectdata nu een volledig in de NLCS-module geïntegreerde toepassing, waarmee in een tekening zelf tabellen met data toegevoegd kunnen worden aan Entities.

De NLCS-objectdata is vergelijkbaar met Object Data in AutoCAD Map 3D of de Property Sets in Autodesk Civil 3D. Het grote verschil met InfraCAD is echter dat de gedefinieerde tabellen direct aan de NLCS-objecten gekoppeld kunnen worden; alle definities van de tabellen én de tabelkoppelingen worden opgeslagen in de NLCS-bibliotheek.

Een ander belangrijk voordeel is dat AutoCAD Map 3D of Civil 3D niet nodig zijn. InfraCAD 8.0 heeft aan AutoCAD genoeg om alle data van objecten, samen met de tabeldefinities op te slaan in een NLCS-tekening en razendsnel weer uit te lezen. Ook de toegepaste keuzelijsten bij het invullen van de gegevens blijven bewaard in de tekening.

De dialoogschermen van InfraCAD zijn geoptimaliseerd om de tabellen te definiëren en te koppelen aan de NLCS-objecten. Met behulp van de tekenfuncties van de NLCS-module en de functies op de NLCS-objectdata knoppenbalk kan de data in de tekening worden opgenomen en eenvoudig worden beheerd. In het eigenschappenscherm kan elk veld van een tabel snel worden bewerkt.

Voorkeuren en Posities

Door het toepassen van Voorkeuren heeft u de mogelijkheid om de waarden van velden vooraf in te stellen, bijvoorbeeld bij een specifiek Symbool.

Tijdens het tekenen wordt deze voorkeursdata toegevoegd aan de nieuwe Entity. Ook een handige functie is de mogelijkheid tot het vastleggen van Posities, om de waarden van velden op te nemen in de laagnaam. Bij het tekenen van een Entity of het wijzigen van de bijbehorende data wordt dan direct een laagnaam samengesteld die op deze data is afgestemd, inclusief de eigenschappen zoals kleur en lijntype van het bijpassende NLCS-object.

Uitwisselingsformaat

Binnen de werkgroepen wordt gewerkt aan het vastleggen van een uitwisselingsformaat voor deze data. InfraCAD heeft nu alle functionaliteit om de data te importeren vanuit, en te exporteren naar databestanden die samen met de tekening kunnen worden uitgewisseld met derden. Op deze wijze zijn de gegevens ook beschikbaar voor applicaties die de data in de tekening niet direct kunnen uitlezen.

Entity Data Viewer

Als aanvulling op de NLCS-object Viewer heeft InfraCAD nu ook de Entity Data Viewer. Een nieuwe functie die een overzicht geeft van alle unieke gegevens van elke Entity in de tekening. Door te zoeken in deze gegevens kunnen specifieke Entities snel in beeld worden gebracht.

 Ook kunnen alle gegevens of een selectie ervan worden geëxporteerd naar een bestand. Voorbeelden zijn lengte, oppervlakte, data uit Attributes en Dynamic Properties, maar ook alle NLCS-objectdata. Het geëxporteerde bestand is uitstekend geschikt om te importeren in ERP-software en calculatieprogramma’s, waar de data tot waardevolle informatie kan worden omgezet.

Toepassingen

De NLCS-bibliotheek bevat nu nog geen NLCS-objectdata. Maar InfraCAD heeft alle mogelijkheden om het gebruik van data optimaal te benutten. Voor bijvoorbeeld OV (Openbare Verlichting) kan eenvoudig een Project-bibliotheek worden samengesteld, met tabellen met gegevens zoals fabricaat, type armatuur en faseaansluiting.

Of een Project-bibliotheek voor beplantingsplannen met daarin alle benodigde Symbolen en Geometrie, met een tabel voor de kenmerken van een boom of plant zoals Latijnse naam, bloemkleur, bloeitijd, hoogte en aantal.

NLCS 5.0

Met InfraCAD 8.0 is nu ook de NLCS-bibliotheek 5.0 beschikbaar, waarin grote wijzigingen zijn doorgevoerd ten opzichte van de vorige versie. Zo zijn door het afstemmen op de BGT en GWSW én herschikking van de hoofdgroepen, veel NLCS-objecten toegevoegd, verplaatst of vervallen. Maar ook veel namen van arceringen en lijntypes zijn anders. Henk Loonstra, ontwikkelaar bij Arkance Systems licht toe: “Het zijn goede verbeteringen, maar gebruikers zijn toch enigszins verrast door de vele wijzigingen. InfraCAD biedt echter met de reeds aanwezige NLCS Controle en Herstel-functie een handig hulpmiddel waarmee bestaande NLCS-tekeningen eenvoudig opgewaardeerd kunnen worden.”

De wijzigingen kunnen ook gevolgen hebben voor de Gebruiker-bibliotheek. In InfraCAD is daarom de optie toegevoegd om bij de omzetting van deze bibliotheek een migratierapport te tonen, met wijzigingen die hier van invloed kunnen zijn. Handig!

Nieuw licentiemechanisme

Ook voor het beheren van de InfraCAD-licenties is een flinke modernisering doorgevoerd. Vanaf InfraCAD 8.0 maken alle InfraCAD Suite-applicaties namelijk gebruik van het nieuwe (cloud-gebaseerde) Holixa-licentiemechanisme van Arkance Systems. Loonstra: “Holixa kent prettige voordelen voor onze klanten. Zo kunnen ze met één keer inloggen alle applicaties gebruiken én zelf de licenties beheren. En omdat de licenties in de cloud worden beheerd, is thuiswerken of op locatie veel eenvoudiger. Ook zijn ‘named user’ als ‘concurrent user’ licenties nog steeds mogelijk.” Arkance Systems is inmiddels gestart met het overzetten van klanten naar het nieuwe licentiesysteem.

Over Arkance Systems

Arkance Systems helpt organisaties in hun digitale transitie door het verbeteren van processen, het optimaliseren van (keten)samenwerkingen en het stimuleren van datagedreven processen. Dat doet het in de branches bouw, infra en maakindustrie. Hiervoor ontwikkelt Arkance Systems eigen IP en biedt het software, hardware, diensten en trainingen aan. Arkance Systems streeft naar strategische partnerships en zet haar internationale expertise in voor lokale oplossingen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.