Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Een veelheid aan hypermoderne besturingstechnieken
De draaibrug is tevens voorzien van nieuwe afsluitbomen.

Een veelheid aan hypermoderne besturingstechnieken

Actief binnen de industrie, scheepvaart en (natte) infrastructuur bewijst Electronic Power Control (EPC) zich al jaren als een echte specialist rondom het ontwerpen, renoveren en realiseren van elektrotechnische besturingsinstallaties. Zo ook tijdens de renovatie van de Groote Zeesluis in Muiden, een bijzonder project waarbij het familiebedrijf al vanaf het prille begin was betrokken…

Operationeel directeur Andries de Rover, zoon van oprichter Dirk de Rover, is apetrots op het in hartje Muiden geleverde vakwerk. “Eind 2018 zijn we in opdracht van Waternet gestart met de elektrotechnische renovatie van het sluiscomplex. Allereerst hebben we voor de bediening van de twee schutsluizen, de spuisluis en de draaibrug de hard- en software-engineering verzorgd. Daarbij is tevens rekening gehouden met een eventueel toekomstige objectbediening op afstand. Vervolgens zijn we in onze werkplaats begonnen met de bouw van de benodigde besturingskasten.” 

Op verschillende plaatsen zijn bedienlessenaars geplaatst.

Nieuwe besturingsinstallatie

EPC maakte in het voorjaar van 2019 een begin met de ombouw op locatie. Daarbij werd de oude besturingsinstallatie in de technische ruimte onder het sluiswachtershuis vervangen door een geheel nieuw systeem. “De hydraulische draaibrug, de beide schutssluizen en de spuisluis zijn voorzien van een aparte besturing”, zegt De Rover. “Daarnaast zijn diverse nieuwe lessenaars geplaatst voor de bediening van zowel de draaibrug en de beide sluishoofden van de schutssluizen aan de Vechtzijde, de sluishoofden aan de kant van het IJmeer als de tolkleppen en puntdeuren van de spuisluis. Verder hebben we een gloednieuw omroepsysteem geïnstalleerd en zijn de camera’s vervangen die nodig zijn om het scheepvaartverkeer veilig te laten passeren.” 

Puike samenwerking

Met de montage van een noodbediening om zonder gebruikmaking van de PLC de draaibrug, schutssluizen en spuisluis tóch te kunnen bedienen, kwam voor EPC het einde van de fysieke werkzaamheden in Muiden in zicht. “Na de oplevering van de nieuwe besturingsinstallatie hebben we hydrauliekspecialist Molenmaker Techniek nog geassisteerd tijdens de afkoppeling van de oude aandrijvingen en het plaatsen en inbedrijfstellen van de nieuwe”, aldus De Rover. “Een passend besluit van een project dat we met het volste respect voor het monumentale object binnen een geweldige samenwerking met opdrachtgever Waternet en directievoerder Royal HaskoningDHV hebben uitgevoerd.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.