Platform over civiele techniek & infrastructuur
Eén van de grotere wapeningsprojecten van Nederland
Diepstraten Wapeningstaal heeft een speciale veiligheids-/kwaliteitsapp ontwikkeld die bijdraagt aan de controle en het digitaal keuren van de 3D-modellen.

Eén van de grotere wapeningsprojecten van Nederland

De Blankenburgverbinding is één van de spraakmakende projecten in Nederland op dit moment. Kijkend naar de hoeveelheid wapeningsstaal dat eraan te pas komt, is het volgens Wapeningscombinatie 3DBN A15/A20 in tonnage één van de grotere projecten van ons land. Een deel van de benodigde wapeningskorven wordt zelfs volledig geautomatiseerd geprefabriceerd, aangestuurd vanuit een 3D-model.

Wapeningscombinatie 3DBN A15/A20 heeft het project met een omvang van zo’n 19.000 ton aan staal gegund gekregen van BAAK, vooral vanwege het ‘geoliede’ proces en de extreme focus op kwaliteit en veiligheid. “Samen met de Betonijzerbuigcentrale verzorgen we het complete plaatje”, zegt Ed Schipper van Diepstraten Wapeningstaal. “De rolverdeling is duidelijk. Diepstraten is verantwoordelijk voor het 3D uitwerken van de wapening en het ‘aloude’ vlechten op locatie, terwijl de Betonijzerbuigcentrale op basis van onze 3D-modellen de wapening in de fabriek op maat prefabriceert. Een intensieve samenwerking die voor ons niet nieuw is. In dezelfde hoedanigheid werken we ook samen op het Theemswegtracé en de Groene Boog.”

Wapeningscombinatie 3DBN A15/A20 heeft het project met een omvang van zo’n 19.000 ton aan staal gegund gekregen van BAAK, vooral vanwege het ‘geoliede’ proces en de extreme focus op kwaliteit en veiligheid.

Eigen modelleurs

Met vier eigen modelleurs werkt Diepstraten Wapeningstaal aan de uitwerking van alle 3D-wapeningsmodellen. “3D-wapenen is niet meer weg te denken”, stelt Schipper. “Complexe wapeningsconstructies worden op die manier prachtig inzichtelijk gemaakt en eventuele clashes op voorhand voorkomen. Ook kijken we nadrukkelijk naar een Arbo-verantwoorde uitvoerbaarheid, eventuele prefabricage (tijdswinst) en kunnen we veel eenvoudiger optimalisaties behalen. Een voorbeeld van zo’n optimalisatie op dit project is de opbouw van de pijlers van de kunstwerken aan de A15. Hier hebben we gekozen om modules te prefabriceren van telkens 2 meter hoogte, zodat de wapening van de pijlers van binnenuit in de bekisting opgebouwd kon worden. Het spaart niet alleen tijd, er hoeft geen steiger gebouwd te worden én onze vlechters staan 100% veilig in de bekisting. De pijlers worden immers pal naast de snelweg gebouwd.”

3D-Wapeningsmachine

Betonijzerbuigcentrale vertaalt de 3D-modellen van Diepstraten Wapeningstaal naar een geknipt en gebogen wapeningsproduct. “In totaal leveren we voor de kunstwerken van de A15 en A20 zo’n 9.000 ton en voor beide tunnels zo’n 10.000 ton aan wapeningsstaal, voornamelijk bestaande uit wapeningskorven in het onderwaterbeton”, zegt Mees van Wijngaarden van Betonijzerbuigcentrale. “We hebben recent onze nieuwste 3D-wapeningsmachine in gebruik genomen die ook intensief is gebruikt voor de productie van het wapeningsstaal voor de Blankenburgverbinding. Aan de hand van een 3D-model produceert de machine volautomatisch een compleet afgewerkt product in een constante kwaliteit. Zo hebben we voor dit project onder meer de dwarskrachtkorven, haarspeldkorven en het uitstekken van de schampkanten op onze 3D-Wapeningsmachine geproduceerd.”

Veiligheid is een van de speerpunten van BAAK. Diepstraten Wapeningstaal heeft een speciale veiligheids-/kwaliteitsapp ontwikkeld die bijdraagt aan de controle en het digitaal keuren van de 3D-modellen. “Een vlechter kan op de bouwplaats het 3D-model controleren en afvinken of hij de stappen volgens het montageplan (afgeleid uit het 3D-model) goed heeft doorlopen. Voorheen gebeurde dat allemaal op papier. In de app bevindt zich ook een veiligheidsscan voor het melden van gevaarlijke situaties of om melding te maken van een ongeval. Het past volledig in de duurzaamheidsfilosofie die wij als Diepstraten Wapeningstaal en Betonijzerbuigcentrale ambiëren. Volgend jaar april zijn we bovendien als combinatie gecertificeerd voor trede 3 op de Veiligheidsladder.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.