Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Een titatenklus bestaand uit 53 bruggen, 74 PLC’s en 3 bediencentrales

Een titatenklus bestaand uit 53 bruggen, 74 PLC’s en 3 bediencentrales

‘De Kerstboom’, was de troetelnaam van de testopstelling. Wereldwijd waren er nog nooit zoveel PLC’s in één project gegaan. Pilz deed het, in opdracht van de Provincie Zuid-Holland, een project waarin de automatisering van 53 bruggen gemoderniseerd moest worden. De testopstelling bij Pilz bestond uit platen vol elektronica die tegen elkaar aangezet waren. Projectengineer Ricardo Duijser meent zich te herinneren dat het de directie was die bij binnenkomst, net voor Kerst, de opstelling met alle knipperende lichtjes liefdevol ‘De Kerstboom’ noemde. “Sindsdien was dat de werktitel van ons project”, zegt Duijser.

De testopstelling was een droge simulatie van het project. Duijser “Het eindresultaat was een stabiel draaiend systeem, dat we met het volste vertrouwen durfden uit te rollen. De eerste testen hadden we een jaar geleden gedaan, op het Merwedekanaal. Daar hebben we toen 2 bediencentrales op 8 bruggen aangesloten. Dat werkt nu meer dan een jaar storingsvrij. Met de uitrol van de rest, van in totaal 53 bruggen, zijn we begonnen in augustus 2018.”

Elke brug dynamisch te koppelen aan elke centrale
“Vroeger kon een brug aan maximaal 2 centrales gekoppeld worden. Dat is nu veranderd, elke brug is nu dynamisch aan elke centrale te koppelen. Dat vergroot de veiligheid enorm”, schetst Duijser. “In de oude situatie werd het PSS 3000 (Pilz Safety System) systeem gebruikt, deze is uitgefaseerd. De nieuwe PSS 4000 die we toegepast hebben in deze uitrol biedt veel meer mogelijkheden. Door gebruik te maken van het ethernet protocol zijn er geen BUS-beperkingen meer.”

De Kerstboom

De omvang van dit project is gezien het aantal PLC’s dat is gebruikt wereldwijd nog niet vertoond.

In het kader van de beschikbaarheid staat alles in verbinding met elkaar. Dat maakt dat bij een storing een centrale makkelijk om te zetten is. “De centrale regelt de bediening, per centrale zijn er tussen de 8 en 16 bedienplekken”, licht Duijser toe. “De omvang van dit project is gezien het aantal PLC’s dat is gebruikt wereldwijd nog niet vertoond. Dat vraagt veel van onze organisatie en mensen. Om even te schetsen: In totaal zijn er 23.694 regels code nodig geweest om het systeem te laten draaien. Het project bevat 554.989 locale variabelen, waarvan er 8698 de spreekwoordelijke ether in geslingerd worden om te communiceren met de buitenwereld. Maar liefst 319 Modbusverbindingen zijn actief om met de bedienplekken te communiceren. Om alle data op de juiste plaats te krijgen, zijn er 540 SafetyNetp verbindingen, ons ethernet gebaseerde safety protocol.”

De Kerstboom

Door gebruik te maken van het ethernet protocol zijn er geen BUS-beperkingen meer.


Allemaal de schouders eronder
De uitrol over de 53 bruggen werd gestart in augustus 2018. De bruggen werden aangepast, de migratie van het systeem vond in november plaats. Duijser schetst: “Drie centrales moesten een voor een worden omgezet. Ieder weekend namen we een centrale voor onze rekening, met de bijbehorende bruggen. Terugkijkend kunnen we tevreden zijn over een echt team effort. Deze titanenklus laat zien hoe Pilz in elkaar steekt: samen de schouders eronder zetten. We durven de uitdaging aan om een stap verder te gaan, omdat dit soort werk ons allemaal bindt bij Pilz. Daar ben ik trots op.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.