Sinds kort is er een Deense sleephopperzuiger waar te nemen aan de Nederlandse kustlijn. Rohde Nielsen A/S met het hoofdkantoor in Kopenhagen is een bekend gezicht in de Nederlandse wateren. Projecten die deze Deen uitvoert, zijn strand- en vooroeversuppleties, onderhoudsbaggerwerk van havens en vaarwegen, havenontwikkeling, opspuitwerkzaamheden en offshore baggerwerken.
Hans Nicolaas, Area Manager bij Rohde Nielsen A/S vertelt dat ze al verschillende suppleties in Nederland naar volle tevredenheid van de opdrachtgever hebben uitgevoerd. “Inmiddels zijn we opnieuw met onze sleephopperzuiger, de oude bekende Njord R, aan het werk langs de Nederlandse kustlijn.”
Kustlijnzorg
Onder invloed van de zee, wind, stroming en een stijgende zeespiegel verliest de kust terrein. Als er niets gebeurt, raken we een deel van ons land kwijt aan de zee. Rijkswaterstaat meet daarom jaarlijks de ligging van de kust. Deze metingen worden vergeleken met de basiskustlijn, die is geïntroduceerd in 1990. Toen is besloten dat de kustlijn niet verder landinwaarts mag verschuiven. Door het opspuiten van zand op en vlak voor de kust, houdt Rijkswaterstaat de kustlijn op zijn plaats. Zand is flexibel, relatief gemakkelijk aan te brengen en het sluit aan bij het natuurlijke karakter van de zee, het strand en de duinen. Hans: “In de periode 2012-2015 heeft Rohde Nielsen A/S langs de gehele kust op diverse locaties van Ameland tot en met Westkapelse Zeedijk werkzaamheden uitgevoerd. In dit huidige contract komen we weer terug op de Westkapelse Zeedijk, Domburg en Renesse. Dit is dus voor ons bekend terrein. Scheveningen zit deze keer ook in de opdracht. Een leuke uitdaging om nu ook op het drukte strand van Nederland onze kwaliteiten te laten zien.”
Rekening houden met randvoorwaarden
“Bij de werkzaamheden aan de kustlijn, zijn er natuurlijk enkele randvoorwaarden waar we rekening mee moeten houden,” vervolgt Hans. “Veiligheid is van groot belang, maar er zijn ook gesloten periodes waarbinnen we niet kunnen werken (recreatieperiode juli-augustus). En we houden uiteraard rekening met ecologische aspecten. Sommige gebieden zijn een Natura 2000 gebied, waarvoor specifieke regels gelden. Daarom doen we ook een ecologische inschouw. In Renesse houden we rekening met de zeehonden in het gebied. Ook de roodkeelduiker, een vogel die voornamelijk langs de Noordzeekust te zien is en bijna alleen in de periode oktober tot mei, is een factor waar we rekening mee houden.”
God van de zee, weer, wind en vuur
Alle schepen in de Rohde Nielsen A/S-vloot hebben namen uit de Noorse mythologie. Zo ook de hopper Njord R, die nu aan het werk is langs de Nederlandse kustlijn. “Njord is de God van zee, weer, wind en vuur, en daarom heel toepasselijk“, vindt Hans. “Het schip, een slanke, gesplitste hopperzuiger, is gebouwd voor wereldwijde activiteiten en is waarschijnlijk een van de grootste en meest veelzijdige split-hopperzuigers ooit gebouwd! Bij het plaatsen van een lading zand voor shoreface-suppletie kan dit heel precies worden gedaan en met hoge verdichting door split dumping, een methode die steeds vaker vereist is. Het schip is speciaal ontworpen voor gebruik in ondiepe wateren, ideaal zowel voor het onderhoud van vaargeulen en havens, strandaanvulling en landaanwinningsprojecten. Met een zeer hoog rendement, een relatief laag energieverbruik en een zeer hoog aantal werkbare dagen zullen onze schepen het hier prima doen.” Hans besluit: “Ondanks het feit dat we een Deens bedrijf zijn, zijn we daarom toch ook regelmatig te vinden in de Nederlandse wateren!”