Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Een opstapje vanuit de goot…

Een opstapje vanuit de goot…

De mogelijkheden van een verholen goot langs het spoor

Verholen goten. Uitermate geschikt voor een doeltreffende afvoer van hemelwater. Maar Zwaagstra Beton, specialist in het fabriceren van betonproducten voor verschillende doeleinden, waaronder verholen goten, denkt verder. Het bedrijf is nog niet zo lang actief in de spoorwereld maar de sector is een prima aanvulling op de GWW en agrarische sector, waar het assortiment aan hoogwaardige betonproducten van Zwaagstra Beton al jaren ingezet wordt.

Zwaagstra Beton is flink gegroeid en heeft inmiddels vier productiehallen waardoor de productiecapaciteit enorm omhoog is gegaan en ze de toenemende vraag vanuit de markt kunnen blijven bedienen. In de laatste hal (van april 2019) worden vooral keerwanden, goten en specials gefabriceerd.

 

Het productieteam van Zwaagstra Beton ontwikkelde voor een werk in Lelystad, een ‘special’ die veelzijdig inzetbaar kan zijn op veel meer plekken in Nederland, specifiek voor langs het spoor. André Veerkamp, verkoop buitendienst bij Zwaagstra Beton, vertelt over het project en daarna over het product: “In opdracht van ProRail realiseert VolkerRail het nieuwe Lelystad Opstelterrein. De capaciteit moet vergroot worden omdat het opstelterrein te maken krijgt met meer materieel, een drukkere dienstregeling en kortere servicetijden. Alles moet in goede banen geleid worden zodat de NS de vele treinen snel en grondig kan schoonmaken, onderhouden en weer klaarzet voor de volgende dag. Maar liefst vijf sporen breed staan daar treinen die schoongemaakt moeten worden. Niet alleen is het zaak dat er een uitstekend afwateringssysteem wordt aangelegd langs het spoor, maar tevens hebben we gezorgd dat de schoonmakers snel en efficiënt hun werk kunnen doen.”

De door Zwaagstra Beton eigengemaakte Duo-mal waarin er twee goten tegelijkertijd gemaakt kunnen worden.

 

Goot als geleiding

Op de vraag hoe die twee zaken samen komen, geeft Veerkamp antwoord: “Voor een doeltreffende afvoer van water, zijn onze verholen goten de beste keuze. In combinatie met de zandvangput, wordt het water effectief weggeleid. Verder gebruiken de schoonmakers van de wagons een aluminium opstap-karretje om zo overal bij te kunnen. WIj hebben de verholen goten zo gemaakt dat dit karretje door de sleuf van de goot over de goot heen loopt. Zo combineren we een normale lijnafwateringsgoot met de geleiding van de aluminium opstapvoorziening.” Zwaagstra Beton maakt deze verholen goten al jaren, maar normaliter met een sleuf van 3,5 cm. “Echter is de eis vanuit ProRail dat de sleuf 4 cm. breed is dus hebben wij besloten onze product standaard daar op aan te passen.”

Verholen goten uit de eigen fabriek van Zwaagstra Beton, gemaakt van beton met een enorm hoge sterkte. De goten zijn erg duurzaam en dragen het KOMO keurmerk.

 

Mallen op maat

“Dat betekende nieuwe mallen. En éxtra mallen in verband met de grote vraag en snelle levering die voor dit project gevraagd werd. Daarnaast hebben we ook nog nieuwe mallen voor 1 meter elementen gemaakt, specifiek voor gebruik langs het spoor zodat er bochten mee gemaakt kunnen worden. Ook bij dit project zijn die ingezet.” Veerkamp vertelt dat de stalen mallen maatvast en superstrak zijn, om een langdurig proces van produceren in de mal te kunnen garanderen. “En we hebben ze zélf geproduceerd. Onze mallenmaker heeft zeer secuur werk afgeleverd en dat binnen de gestelde tijd.”

De verholen goten die met behulp van de Duo-mal gemaakt zijn.

 

Toekomstbestendig

“Dankzij de nieuwe mallen en de nieuwe productiehallen bij Zwaagstra Beton, is de productiecapaciteit enorm gestegen. Ook de keus om een aanpassing aan ons standaardproduct door te voeren, zodat deze voldoet aan de ProRail-eisen en het feit dat ze het KOMO keurmerk hebben, maakt dat we er klaar voor zijn. We hebben voorraad, kunnen grote hoeveelheden snel leveren, in zowel lange als korte stukken. Dat maakt ons toekomstbestendig richting de spoorwereld.” Naast de (verholen) goten, is en blijft Zwaagstra Beton specialist in het fabriceren van betonproducten voor verschillende doeleinden. Betonplaten, keerwanden, maar ook ‘specials’ zoals poeren, geleidewanden van diepwandtunnels, funderingsplaten voor zonneparken… en allemaal uitgevoerd in de beste kwaliteit beton. “Als het van beton moet zijn, kunnen wij het maken”, besluit Veerkamp.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.