Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Een nieuwe generatie software in projectbewaking
Digitaal tot op de bouwplaats.

Een nieuwe generatie software in projectbewaking

En dat is hard nodig, volgens Rienk Nieuwland. Als productowner developmentteam Metacom Projecten (met geesteskindje Cost Control) en in zijn rol als solutions architect binnen de klantorganisatie bij Van Meijel, constateert hij dat aannemers een andere rol krijgen.

Efficiënt werken, altijd en overal.

“In het verleden was het de opdrachtgever die het bestek schreef waarin alles werd voorgekauwd en was het de taak van de aannemer om de capaciteit, het personeel en het materieel te leveren en de opdracht uit te voeren. Tegenwoordig is de aannemer steeds meer de regievoerende partij geworden. De capaciteit wordt vaak ingehuurd en daardoor is een aannemer veel meer risicodragend. Om die rol te pakken, moet in een andere informatiebehoefte worden voorzien.”

Papierwerk is verleden tijd met Cost Control.

‘In control’ met Cost Control

Projectmatig werkende organisaties willen (en moeten) projecten beheersen. De beheersaspecten Geld, Hoeveelheid, Tijd, Organisatie en Informatie zijn daarbij van belang. Vaak aangevuld met de aspecten Kwaliteit en Risico. Nieuwland: “Vanuit traditioneel oogpunt was het financiële proces (Geld) leidend in projectbewaking, maar dat is tegenwoordig niet meer voldoende. Uiteraard is het financiële proces nodig om eens in de zoveel tijd de financiële balans op te maken, maar om ‘in control’ te zijn, moet de informatie op maand, week- of zelfs dagniveau op orde zijn.” Maar het beheersaspect Geld is te traag om grip te hebben op je project, wat vervolgens ten koste gaat van tijdig signaleren en bijsturen van het proces. Als je een inkoopcontract gaat afsluiten, wil je snel weten of je er iets aan gaat verdienen, of er geld bij moet en waar de risico’s zitten waar je rekening mee moet houden.

Cost Control: gemakkelijk en gebruiksvriendelijk.

Grip op je projecten

Er speelt zoveel in de markt waardoor het steeds meer van doorslaggevend belang is om te digitaliseren. “Toch is het niet zo moeilijk om de markt te overtuigen van de noodzaak”, zegt Nieuwland. “Vanuit het management is er vaak al behoefte aan transparantie en eenduidige uitvoering van rapportages waarbij er snel relevante cijfers beschikbaar zijn. Het is soms wél een uitdaging om klanten de stap naar digitalisering te laten zetten. Maar daar ondersteunen wij ze bij.” Tegenwoordig gebruikt elk bouwbedrijf allerlei Excel bestanden om een project te bewaken.    

“Excel is heel flexibel, maar kent ook risico’s. Zo is het best bewerkelijk, kunnen diverse gebruikers naar verschillende bestanden kijken en kunnen er fouten insluipen. Met Cost Control -een innovatief product waarin we wel de flexibiliteit van Excel bieden maar de risico’s eruit halen- krijg je weer grip op je projecten. Cost Control richt zich primair op het beheersaspect Geld, zonder hierbij de aspecten Hoeveelheid en Risico uit het oog te verliezen. Ideaal om de beheersing van onderhanden projecten zowel op managementniveau als operationeel te optimaliseren.”

Eén centrale omgeving voor jouw projectbewaking.

Gebruiksvriendelijk en laagdrempelig

Nieuwland vertelt dat Frans van Meijel (vader van de huidige directie bestaande uit broers Theo en Peter) merkte dat er behoefte was aan een apart systeem voor projectbewaking. “Hij vond het belangrijk om dicht bij de mensen te staan die er mee moeten werken. Eenvoudig in gebruik en laagdrempelig met een minimaal aantal knoppen die precies doen wat je ervan verwacht. Cost Control sluit daarmee aan bij deze tijd en de behoeftes van de individuele organisatie en de individuele gebruikers. Of dit nou uitvoerders, werkvoorbereiders, inkopers, projectleiders, mensen van finance & control of zelfs financieel directeuren zijn. Iedereen ervaart het anders, terwijl het toch in dezelfde applicatie zit en iedereen met dezelfde gegevens werkt. En dát is optimaal samenwerken binnen één project”, besluit Nieuwland.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.