Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Een nieuwe fossielvrije biobased HDPE-buis
“We staan aan het begin van een duurzame verandering.”

Een nieuwe fossielvrije biobased HDPE-buis

Van Kaam BV is specialist in kunststofleidingtechniek. Alles rondom ondergrondse en bovengrondse infra is hun specialiteit. Van de schaatsbaan Thialf in Heerenveen tot SnowWorld in Zoetermeer: in al hun projecten houden ze in het achterhoofd: ‘wat is de impact van ons werk op de aarde’. Directeur Bastiaan van Kaam legt uit: “In 2050 moeten we allemaal om. We putten de aarde uit. We lopen daarom graag voorop om mensen wakker te schudden: de fossielvrije HDPE-buis is hier een goed voorbeeld van.”

Biobased buizen.

Van Kaam heeft al verschillende projecten op z’n naam staan. “We houden ons onder andere bezig met drinkwater- en koelleidingen en warmte-koude-opslag. Oftewel: het verkoelen en verwarmen van grote ruimtes. We ontwikkelen alles tot aan de installatie, vanaf dat moment is het aan de installateur”, vertelt Van Kaam. Zijn bedrijf legde een ijsbaan aan in het snikhete Abu Dhabi en ons eigen Thialf Stadion. “Als je kunt koelen, kun je ook verwarmen. Zo zorgen we ervoor dat de stadions van bijvoorbeeld Real Madrid en de attractie Raveleijn in de Efteling fijn warm blijven.” 

Blijven innoveren

Om ook milieuvriendelijk te blijven, moet Van Kaam blijven innoveren. Dit vergt out of the box-denken, iets dat ze bij Van Kaam graag doen: “We moeten blijven verbeteren, maar ook wordt het milieuaspect steeds belangrijker”, zegt Van Kaam. “Dat is ook de reden waarom wij tegenwoordig – in samenwerking met Hallingplast AS uit Noorwegen – fossielvrije HDPE-buizen voor de Benelux kunnen leveren naast de reguliere HDPE-buizen. Fossielvrije buizen betekent: 100% biobased, dus volledig circulair. Deze buizen worden gemaakt uit een granulaat van frituurvet en bosbouwafval in plaats van uit aardolie. Doordat we met deze stoffen werken, hebben de buizen een kleinere CO2-voetafdruk. De ISCC heeft de grondstof als volledig biobased gecertificeerd.” 

Deze fossielvrije buizen passen goed bij de visie van Van Kaam. “We blijven graag innoveren in duurzaamheid. We moeten uiteindelijk toch met z’n allen de duurzame stap maken: waarom dan niet meteen beginnen? Zo hopen we ook anderen in beweging te brengen.”

Ook op werksnelheid blinkt het bedrijf uit. “We kunnen binnen 24 uur leveren en werken wanneer de klant maar wil: overdag of ’s nachts. Zo vielen ooit bijvoorbeeld de airco’s van het Stedelijk Museum uit. Het gevolg was een lekkage waardoor de verf op schilderijen werd aangetast. We zijn toen ’s nachts aan de slag gegaan en ’s ochtends deed de koeling het weer.” 

De fossielvrij HDPE-buis wordt toegepast in verschillende projecten.

Fuse-on-trekkoppen

Verder werkt Van Kaam met nieuwe trekkoppen voor gestuurde boringen. Om aan een buis te kunnen trekken, die onder een weg of watergang moet komen, zijn trekkoppen nodig. “Onze Fuse-on-trekkoppen zijn gemaakt van polyethyleen, massief PE 300 om precies te zijn. De treksterkte is dus extra hoog. De koppen hebben afgedichte oogbouten en een getrapt ontwerp aan de achterkant zodat ze eenvoudig kunnen werken met verschillende SDR-klassen.”

Fossielvrije HDPE-buizen.

Toekomstmuziek

Van Kaam is druk bezig om de bekendheid van hun fossielvrije HDPE-producten verder te vergroten. “Iets nieuws in de markt zetten kost flink wat tijd, ook omdat deze vorm van HDPE nieuw is voor ons. Maar we hebben er alle vertrouwen in dat er een duurzame verandering op gang komt. Dat wij dan aan het begin van zoiets staan, maakt me trots.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.