Platform over civiele techniek & infrastructuur
Een frisse kijk op ruimte  met een evenzo frisse kijk  op samenwerking

Een frisse kijk op ruimte met een evenzo frisse kijk op samenwerking

Het in Schagen gevestigde Prommenz helpt haar klanten bij projecten binnen de werkvelden Ruimte, Infra, Ontwikkeling, Maatvoering en Milieu. “Met een frisse kijk op ruimte’, kopt de website. Die uitspraak klopt helemaal, maar wat Prommenz echt bijzonder maakt, is dat het team een evenzo frisse kijk heeft op samenwerken met de klant.

In haar huidige vorm viert het bedrijf in 2020 een 10-jarig jubileum. Tijd om eens een kop koffie te drinken met eigenaren Foppe Timmer en Martijn Nanninga, niet alleen om te horen hoe de afgelopen 10 jaren waren, maar vooral om te vernemen hoe zij aankijken tegen de komende 10 jaar.

De spreekwoordelijke olievlek blijft zich uitbreiden

“Wanneer je 10 jaar bestaat en nog steeds klanten van het eerste uur mag bedienen, dan zit er in de kern van je aanpak iets goed”, opent Timmer het gesprek. “In de loop der jaren hebben we onze kernwaarden glashelder weten vast te stellen en we leven er dan ook naar, binnen alle gelederen van het bedrijf. Op nummer één staat bij ons, rotsvast, de relatie met de klant. Wanneer we een project aangaan samen, dan wordt de klant onderdeel van ons team. In alle facetten van het project is de dialoog een leidende factor, waarbij er altijd één op één gecommuniceerd wordt tussen onze mensen en de betrokkenen bij de opdrachtgever.”

Nanninga voegt toe: “We kunnen onze opdrachtgevers in vier typen categoriseren: overheidsland, projectontwikkeling, de aannemerij en particulieren. Hoe verschillend deze groepen ook mogen zijn, onze persoonlijke aanpak staat altijd centraal. Je merkt dat dat gewaardeerd wordt, we krijgen veel werk uit ons netwerk. De olievlek blijft zich daarom steeds verder uitbreiden. Wij zijn altijd op zoek naar uitbreiding van relaties. Zo zijn we ooit begonnen en dat is onze drijvende kracht nog steeds.”

Martijn Nanninga: “De jeugd heeft hier bij Prommenz een zeer sterke stem in het verhaal, zij zijn de toekomst.”

 

Waar liggen de kansen in de markt?

We zijn benieuwd hoe Timmer en Nanninga de komende 10 jaar voor ogen hebben. Timmer: “We willen onze visie verbreden en daarmee nieuwe werkvelden toevoegen. Klanten komen hier binnen met een vraag, die vervolgens het hele bedrijf doorgaat. Op die manier kunnen we met alle expertise die er bij Prommenz verzameld is het hele project samen aanvliegen, voor de klant betekent dat one stop shopping, in de wetenschap dat hij zich geen zorgen hoeft te maken over de communicatie rondom het werk. Wat betreft het verbreden van het werkveld: denk dan bijvoorbeeld aan het breder in het bedrijf trekken van onderhoud en beheer. Dan is ook dat stuk in dezelfde vertrouwde handen en kunnen we ‘sleutelklaar’ opleveren.”

Nanninga is van mening dat je door uitbreiden van diensten beter bij elkaar in beeld kunt blijven. “De klantrelatie moet gevoed worden, bij elkaar in beeld blijven is dan een voorwaarde. Niet alleen omdat we dan van elkaar weten waar we actueel staan, maar vooral omdat we de klant dan ook snel kunnen informeren over nieuwe ontwikkelingen die interessant voor zijn bedrijf zijn. Kansen waarnemen en doorspelen. Door in de gaten te houden wat de markt biedt, kunnen we voor onze bestaande klanten een nieuwe rol spelen. Bovendien kunnen we op deze manier in de projectfase al inspelen op de risico’s in de beheer- en onderhoudsfase en daar rekening mee houden.”

Samen het werk leuker maken

Timmer signaleert nog wel eens moeilijke situaties die ontstaan tussen partijen in een project, omdat communicatie stokt en de gunningsfactor blijkbaar ontbreekt. “Onnodig”, zegt hij. “Daarom willen wij samen met de klant het werk leuker maken. Dat kan alleen door zo vroeg mogelijk aan tafel te gaan samen en goede afspraken te maken. Ook op moreel gebied, alles dient op een menselijke manier benaderd te worden.” Nanninga vult aan: “Een gedragscode zou op zijn plaats zijn, met intentieverklaringen waarbij alle partijen zich committeren om op een menselijke en vriendelijke manier het gezamenlijke doel na te streven.”

Prommenz wil er alles aan doen om mee te gaan in de beweging die nu op gang komt in de sector, tegen de ‘vechtcultuur’. “Dat oude denken, daar moeten we vanaf. Kan ik ook niet meer verkopen aan onze jonge medewerkers, die echt heel anders in het leven en het werken staan dan de gevestigde orde”, zegt Nanninga. “De jeugd heeft hier bij Prommenz een zeer sterke stem in het verhaal, zij zijn de toekomst.”

“We willen klanten die inzien dat een hechtere en socialere samenwerking in de bouwkolom wenselijk is, maar zelf niet weten hoe dit te initiëren binnen hun gelederen, graag helpen. We nemen hen mee op dat pad. Alles begint bij de durf om te veranderen en anders denken als kans te zien, in plaats van een bedreiging”, zegt Timmer tot besluit.   


Prommenz

Harmenkaag 11, 1741 LA Schagen

T +31 224 299 346

www.prommenz.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.