Als onderdeel van techniek heeft de civiele techniek zich gespecialiseerd in individuele expertises, zoals wegenbouw, waterbouwkunde of funderingstechniek. ERP is de laatste jaren ook steeds meer gedifferentieerd en biedt tegenwoordig ook specifieke civieltechnische functies die rechtstreeks zijn afgestemd op hun sector. In het volgende willen we kijken naar de meest voorkomende functies en modules van een ERP-systeem voor de GWW.
Calculatie
Een ERP-systeem kan naast een prijsopgave voor het materiaal, personeel, gereedschappen of diensten van derden, inclusief een gratis kostenraming voor die het mogelijk maakt om basic, verkoop, en flash-berekeningen uit te voeren. Daarnaast is invoer van standaardberekeningen mogelijk via verschillende interfaces. Het bepalen en volgen van kosten speelt ook een essentiële rol in de civiele techniek. Schattingen op meerdere niveaus kunnen via het systeem worden gemaakt en kostenregistratie en factureringscontroles kunnen worden geïntegreerd. Evenzo kan informatie over onderaannemers op dit punt worden geïntegreerd en meegenomen in de berekening.
Administratie
Naast de gebruikelijke functies voor projectfacturatie, bieden ERP-systemen die specifiek zijn ontworpen voor civiele techniek ook enkele andere modules. Zo kunnen de afzonderlijke projecten de exacte personeels-, materiaal- en apparatuurskosten registreren en toewijzen. Uren worden eenvoudig opgenomen en toegewezen aan het project voordat ze rechtstreeks worden doorgestuurd naar financiële boekhouding en kostenberekening.
Facturatie
Ook zijn de uiteindelijke kosten en de verwerking en facturering van supplementen eenvoudig mogelijk. Bovendien houden ERP-systemen rekening met alle facturen, aanbetalingen, gedeeltelijke en definitieve facturen, wat flexibel beheer mogelijk maakt. Vooruitbetalingsplannen, bankgaranties etc. kunnen eenvoudig en efficiënt worden beheerd. Er is ook een gedetailleerd liquiditeitsbeheer. ERP-systemen kunnen helpen om de controle over hun eigen liquiditeit te behouden door alle facturatie te optimaliseren.
Belangrijk voor bedrijven met grotere en langlopende projecten is altijd het beheer van onderaannemers. Met deze functie kunnen prijsaanvragen, toeslagen en gunningen worden gepresenteerd in een holistisch proces, waardoor transparantie in samenwerking wordt gewaarborgd.
Resource management
Naast de vraag welke grondstoffen nodig zijn, waardoor de groothandel voor welk project, hebben ERP-systemen via gedetailleerd machine management die de interne en externe apparaten in het achterhoofd te beheren. Apparaat stamgegevens kunnen gemakkelijk worden geïntegreerd in de boekhouding, kostenberekening, resourceplanning of kostenberekening. Niet alleen kunnen de kosten van de apparatuur worden vastgelegd, maar hun dispositie en voorspellend onderhoud kunnen worden gegarandeerd. Apparaten van derden kunnen worden weergegeven en geïntegreerd met betrekking tot hun beschikbaarheid en huurkosten. Aangezien de projecten worden nu vaak berekend zeer schaars, moeten alle kosten worden afgewogen tegen duidelijk de geschatte middelen in elke fase van het project de voorlopige kostenraming.
CAD
Bovendien bieden ERP-systemen in de civiele techniek vele andere functies. Een deel of een volledig object kan worden gemeten en vastgelegd. Veel systemen bieden een 3D-weergave van het object, wat een grote hulp is bij de planning en tijdens het proces, vooral wanneer meerdere bedrijven tegelijkertijd bij een bouwproject betrokken zijn. Sommige ERP-systemen hebben ook hun eigen rekenmodellen die specifiek zijn afgestemd op civiele techniek.
ERP-systeem voor de GWW
Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van ERP-software voor de GWW, waar u op moet letten bij uw keuze voor een ERP-leverancier of bent u benieuwd wat ERP in uw geval kost? Dan kunt u terecht op www.erpoverzicht.nl.