Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmateriaal & bouwmachines
Economisch ontwerpen met geokunststoffen
Behalve het stabiliseren van kunstwerken, leent een gewapende grondconstructie zich ook uitstekend voor het realiseren van windmolenparken en dan in het bijzonder de kraanopstelplaatsen en tijdelijke bouwwegen.

Economisch ontwerpen met geokunststoffen

Geokunststoffen vormen nog altijd een ‘buitenbeentje’ in de geotechniek en wegenbouw. Zelfs op hogescholen en universiteiten wordt het gebruik ervan nauwelijks gedoceerd. Zonde, want in veel gevallen leidt het tot een economisch én milieutechnisch gunstiger ontwerp. Het gebrek aan kennis maakt dat veel ingenieursbureaus worstelen met de inzet van geokunststoffen in de geotechniek, dan wel in de aanleg van wegen. Die leemte vullen wij op. Aan het woord is Theo Huijbregts van Geologics, gespecialiseerd in advies en ontwerp van geokunststoffen in de wegenbouw, geotechniek en bij milieutoepassingen.

Geokunststoffen in de geotechniek en wegenbouw zijn relatief nieuw voor Nederlandse begrippen, erkent Huijbregts die zelf al meer dan 35 jaar ervaring heeft met deze tak van sport. “Pas in de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn de eerste projecten gerealiseerd in de wegenbouw, terwijl het gebruik van geotextielen in de waterbouw veel verder teruggaat. Overigens is destijds met hele kleine projecten begonnen, zoals kleine keerwanden en steile taluds, om de ‘angst’ voor het toepassen van gewapende grondconstructies te weerleggen. Nadat het inderdaad allemaal goed bleek te werken, is het eigenlijk pas halverwege jaren negentig een meer geaccepteerde methode geworden.” In die periode is een ontwerprichtlijn opgesteld, die we nog steeds kennen als de CUR 198 en een paar jaar geleden is geactualiseerd naar een tweede herziene versie.

Kunstwerken

De verandering van de aanbestedingsregels na de eeuwwisseling is volgens Huijbregts de grootste driver geweest voor het op grote schaal toepassen van gewapende grondconstructies. “Traditioneel werden in bestekken de oplossingen voorgekauwd, terwijl met de Design & Build systematiek de invulling aan de markt wordt overgelaten, weliswaar met een aantal randvoorwaarden op een hoger niveau. Vanaf die tijd werden ook grote kunstwerken met gewapende grond ontworpen. Het is immers een veel gunstigere oplossing, zowel economisch als milieutechnisch. Ons eerste grote project was de verdiepte tunnelbak in de A73 bij Tegelen. Een groot D&C-achtig project met twee wanden van elk 1 kilometer lengte in gewapende grond. Sindsdien wordt bij alle grote projecten met knooppunten een gewapende grondconstructie overwogen en in acht van de tien gevallen ook zo uitgevoerd. Meest recente projecten waaraan wij een bijdrage hebben geleverd zijn de Ringweg Groningen, keerwanden bij gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum en knooppunt Joure, en de A15/A16. En nu zijn we voor diverse partijen aan het rekenen aan de A9 bij het deel Badhoevedorp-Hoofddorp.”

De verandering van de aanbestedingsregels na de eeuwwisseling is de grootste driver geweest voor het op grote schaal toepassen van gewapende grondconstructies.

Windmolenparken

Behalve het stabiliseren van kunstwerken, leent een gewapende grondconstructie zich ook uitstekend voor het realiseren van windmolenparken en dan in het bijzonder de kraanopstelplaatsen en tijdelijke bouwwegen. “Dergelijke projecten worden doorgaans gerealiseerd in gebieden waar de draagkracht niet zo goed is”, weet Huijbregts. “Anderzijds worden turbines steeds hoger tot een naafhoogte van wel 135 meter. Dat maakt dat de kranen die ingezet worden ook steeds hoger en zwaarder zijn. En die hoge belastingen moeten op een goede manier worden afgedragen. Dat kan op een relatief eenvoudige manier met geokunststoffen, ook voor alle bouwwegen die naar de opstelplaats leiden. Ons eerste speciale project was Windpark Noordoostpolder bij Urk waarbij we op basis van eerdere ervaringen bij een project in Azië een alternatieve oplossing hebben aangedragen voor een niet-onderheide constructie bestaande uit een gewapende grondconstructie met geocellen (tegenwoordig Stratum® genoemd). Min of meer de enige oplossing die paste binnen de vergunning die was verleend. Het ontwerp is vervolgens door twee ingenieursbureaus geverifieerd en goedgekeurd. Dat is voor ons de start geweest.”

Na het windpark in de Noordoostpolder heeft Geologics nog tal van windparken geëngineerd, waaronder Windpark Wieringermeer met 100 turbines. Huijbregts: “De aannemer heeft ons ingehuurd om telkens een ‘fit for purpose’ te ontwikkelen. Op basis van grondonderzoek werd bepaald welke oplossing het meest geschikt was. De bodem in Nederland varieert heel sterk. Bij dit windpark hebben we geokunststoffen in verschillende toepassingen ingezet, zoals een cellenstructuur en op weer andere locaties lagen met geogrids. Ook wegen kunnen perfect met geokunststoffen worden gestabiliseerd om de extreem zware belastingen af te dragen op de slappe ondergrond. Wij hebben vele tientallen jaren en ervaring, een breed netwerk en werken met alle leveranciers, zodat we de beste producteigenschappen aanwenden om tot de meest economische én milieutechnische oplossing te komen.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.