Platform over civiele techniek & infrastructuur
Waterwerk & Riolering

Duurzame wortelwering

De bewoners in het Emmakwartier in Alkmaar zijn het afgelopen jaar flink op de proef gesteld. Om te voorkomen dat...

best-2015-39

6 augustus 2019 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

De bewoners in het Emmakwartier in Alkmaar zijn het afgelopen jaar flink op de proef gesteld. Om te voorkomen dat straks de bestrating wordt ‘opgetild’ of kabels en leidingen beschadigd raken door de wortels van de nieuwe aanplant – met alle overlast van dien – zijn er wortelschermen geplaatst van de firma GreenMax. De toegepaste wortelweringschermen zijn op basis van gerecyclede grondstoffen en op hun beurt weer volledig recyclebaar. 

GreenMax biedt allerlei typen wortelgeleiding- en wortelweringproducten aan. Sales Manager Sharell Hoogervorst duidt de verschillen. “Onder wortelwering, zoals toegepast door SCHOT Infra in het Emmakwartier, verstaan we schermen die de wortels blokkeren en hen verhinderen verder te groeien. De schermen worden doorgaans vanaf iets boven het maaiveld tot aan het grondwaterpeil geplaatst. In dit geval is in totaal 850 meter van deze schermen geplaatst met een hoogte van 75 centimeter. Om een bloempoteffect te voorkomen, mogen de schermen niet dichter dan 2 meter afstand van een boom worden geplaatst. Als een wortelscherm wel op minder dan 2 meter vanaf de boom geplaatst moet worden, is het wenselijk een wortelgeleidingsscherm te kiezen. Deze schermen zijn voorzien van verticale geleidingsribben die de wortels letterlijk naar beneden geleiden om van daaruit horizontaal verder te kunnen groeien. Dat geeft de boom meer stabiliteit.”

Cradle to Cradle
De wortelwering in het Emmakwartier is volgens Hoogervorst van het type RootBlock. “We leveren dit type HDPE scherm in twee diktes (1 of 2 millimeter) en verschillende breedtes op rollen van 25 of 50 meter. RootBlock wordt op basis van gerecyclede grondstoffen geproduceerd. Ook wordt tegenwoordig steeds vaker biobased-materiaal toegepast als wortelscherm, dit is niet afbreekbaar maar wel op basis van biologische grondstoffen geproduceerd.” 

Wortelwering

GreenMax biedt allerlei typen wortelgeleiding- en wortelweringproducten aan.

De toegepaste HDPE RootBlock is daarentegen wel een Cradle to Cradle-product. Als de gemeente Alkmaar over een x-aantal jaren andere plannen heeft, kunnen de schermen uit de grond worden gehaald en door GreenMax volledig worden gerecycled. Wortelgeleiding- en –weringsproducten worden volgens Hoogervorst door steeds meer gemeenten toegepast. “De initiële investering is misschien iets hoger, maar deze verdient zichzelf na verloop van tijd dubbel en dwars terug. De schade die boomwortels veroorzaken en de herstelkosten die daarmee gepaard gaan, lopen immers flink in de papieren.”

GreenMax levert een totaalpakket aan producten specifiek voor de inrichting van het plantvak en de bescherming van de infrastructuur in de stedelijke omgeving. “Onze producten helpen bomen te overleven in de toenemend verstedelijkte wereld van beton, bestrating en gebouwen. Anderzijds helpen ze de infrastructuur en bomen tegen elkaar te beschermen. Groen in de stad is ontzettend belangrijk voor de klimaatbestendigheid van de stad en de leefbaarheid voor bewoners,” besluit Hoogervorst.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%