Platform over civiele techniek & infrastructuur
Waterwerk & Riolering

Duurzame rioleringsproducten

Productielocatie-Martens-beton
Productielocatie Martens Beton.

Tekst | Roel van Gils

Beeld | Martens Beton

1 september 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

“Voorbereiding en uitvoering liepen grotendeels parallel aan elkaar”, zegt Kevin Helmons van Martens Beton. “Doordat we een grote voorraad van de meest voorkomende putten aanhouden, kunnen aannemers snel starten. Daarnaast zijn onze levertijden door ons hypermoderne productieproces erg kort.”

Het rioleringsontwerp was in de tender reeds op hoofdlijnen vastgelegd, weet Tim Pellikaan van Martens Beton. “Toch hebben we onze expertise kunnen laten gelden in de productselectie en exacte dimensionering van de rioleringsproducten voor het gehele tracé. Vooral bij de onderdoorgangen gaat het om buizen en putten van forse afmetingen, mede door de hoge grondwaterstand en de verdiepte ligging moet er veel water gebufferd kunnen worden.” Zo heeft Martens Beton onder ander zorggedragen voor de productie en levering van circa 330 betonbuizen Ø 500mm ongewapend en type Forte, ruim 380 betonbuizen Ø 1000 mm ongewapend, 22 betonputten in afmetingen 133×133 tot 190x190cm en ruim 150 putten 80x80cm. Helmons vult aan: “Daarnaast hebben we ook nog eco-duikers geleverd. We zijn met recht trots dat we voor zo’n prestigeproject door een partner als Boskalis worden ingeschakeld. Dat geeft maar aan welke positie wij in de markt bekleden.”

Slim ontwerp

Martens Beton beschikt over een enorm breed assortiment met verschillende varianten buizen op voorraad die ook nog eens door elkaar heen gebruikt kunnen worden. “Dat laatste is best wel uniek”, zegt Pellikaan. “Dankzij een slim ontwerp zijn onze producten ook nog een duurzame keuze. We behalen met onze rioleringsproducten de laagste MKI-waarde in de markt, met name omdat we tot wel 50% besparen op materiaal (beton) ten opzichte van de concurrentie. Zo produceren we standaard putten 80/80 en 100/100 in wanddiktes van slechts 10 centimeter, zonder op sterkte in te leveren. Dat scheelt enorm en heeft een positieve invloed op de MKI-waarde. Vooral bij EMVI-aanbestedingen, die we steeds vaker tegenkomen, blijkt dat met een lage MKI-waarde de kans groter is de aanbesteding te winnen. We denken hierin graag mee met onze opdrachtgevers.”

Overzichtsfoto voorraad betonbuizen Martens Beton.

Prefab pompputten

Martens Beton heeft verschillende verkoopkanalen. Helmons: “De afdelingen Martens Beton en Martens Prefab Beton werken vaak nauw samen op projecten. Zo ook bij de N69, waarvoor de divisie Prefab Beton in hele korte tijd twee grote prefab pompputten heeft geproduceerd. Bij aanvang van het project waren de afmetingen ervan nog niet bekend. Ook daarin denken we graag mee. Door de synergie tussen beide afdelingen kunnen we ieder vraagstuk dat gedurende een Design & Construct-project ontstaat snel en passend beantwoorden.” 

Innovaties

Over vraagstukken gesproken, Martens Beton participeert samen met onder andere Boskalis in het consortium ViCi, in de uitvraag van Rijkswaterstaat een oplossing te bedenken voor circulaire viaducten. “Hierbij is uitgegaan van de Bebo-boogbrug, waarvoor we in de Benelux exclusief licentiehouder zijn. Daarnaast blijven we ons productgamma aan rioleringsproducten ook continu doorontwikkelen. De Qube-betonbuis is onze rioolbuis met het nieuwe perspectief. Het nieuw ontwerp is volledig gericht op een zo efficiënt mogelijke verwerkbaarheid waarbij de betonbuis over de gehele lengte op maat is te zagen. De Qube heeft bovendien een bijzondere verbinding met een rubberring gepositioneerd in een ringkamer op het spie-eind. Het zorgt voor een snelle en zeer efficiënte glijverbinding. De Qube-buis is momenteel verkrijgbaar in de diameters 1000, 1250, en 1500 mm. Later dit jaar wordt het assortiment uitgebreid met andere diameters. Dit nieuwe type buizen wordt inmiddels toegepast op diverse werken binnen Nederland. Ook Boskalis heeft de Qube-serie al naar volle tevredenheid ingezet.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Wouter Jansen

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Grond/Weg/Waterbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht