Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Duurzame perronwanden voor grootste stationscontract ProRail
Hollandsche Rading is het eerste station binnen het project ‘Perrons op Norm’.

Duurzame perronwanden voor grootste stationscontract ProRail

Het doel van dit op duurzaamheid ingestoken project is onder andere om de hoogte van de treinperrons in Nederland zodanig aan te passen dat mindervaliden zelfstandig met de trein kunnen reizen. Eind februari startte ‘Perrons op Norm’ op station Hollandsche Rading.​​​​​​

‘Perrons op Norm’ is het grootste stationscontract van ProRail. Bijna alle perrons die aan vernieuwing toe zijn (ongeveer zeventig), vallen onder één raamovereenkomst. Dankzij deze nieuwe aanpak kan het project efficiënter worden uitgevoerd en blijft de hinder voor de reiziger tot een minimum beperkt.

Circulair

Keerwandproducent en leverancier Bosch Beton heeft duurzaamheid en innovatie hoog op de agenda staan. Daarnaast werkt het bedrijf toe naar een 100% circulaire productie van de keerwanden in de toekomst. Het zijn kwaliteiten die binnen de kaders van het project ‘Perrons op Norm’ perfect aansluiten bij de wensen van ProRail, zo blijkt uit de woorden van Gerard van den Bosch, CEO van Bosch Beton. “In de aanbesteding nam ProRail niet alleen de beste prijs als uitgangspunt, maar ook duurzaamheid en lage milieukosten.” Bosch Beton beschikt als eerste keerwandenleverancier in de branche over een geverifieerde Levenscyclusanalyse (LCA) op haar producten. Hiervoor liet het familiebedrijf de MKI-waarde (Milieu Kosten Indicator) door verschillende extern gecertificeerde instanties berekenen. 

Nieuw betonmengsel

De op duurzaamheid en maatwerk gerichte aanpak van Bosch Beton blijkt echter ook projectspecifiek. “Speciaal voor het project ‘Perrons op Norm’ optimaliseerden wij de vorm van de bestaande perronwand en stelden wij een nieuw duurzaam betonmengsel samen”, aldus Van den Bosch. De productie van de benodigde keerwanden vindt plaats in de conform BREEAM gebouwde eigen state-of-the-art fabriek in Barneveld. Bovendien zijn de elementen conform de nieuwste productspecificatie van ProRail KIWA-gecertificeerd. “Wij produceren de perronwanden met een lengte van twee meter”, besluit Van den Bosch. “Dat betekent ook nog eens een efficiënter materiaalgebruik en een besparing op transportkosten.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.