Platform over civiele techniek & infrastructuur
Duurzame keerwanden beschermen tegen het water
Een duurzame oplossing voor een nieuwe watergang in Noordwijkerhout.

Duurzame keerwanden beschermen tegen het water

‘Heavy’ oplossingen voor waterkering

Nederland bestaat voor bijna 20% uit water. Water dat ons regelmatig parten speelt bij overstromingen of juist land wegspoelt zoals aan de kust, met alle gevolgen van dien. Bosch Beton is als keerwandenproducent steeds vaker betrokken bij projecten in de bescherming tegen het water waarbij een duurzame oplossing nodig is.

De Stadsbeek in Enschede moet in de toekomst wateroverlast voorkomen.

Maximale waterkering

De inzet van prefab betonnen keerwanden als waterkering houdt het (overtollige) water tegen en voorkomt daarmee overstroming of wegspoeling. “We produceren momenteel keerwanden en specials in allerlei afmetingen en vormen tot 7,5 meter hoogte”, zegt Gerard van den Bosch, CEO van Bosch Beton. Een waterkering van keerwanden beschermt tegen een maximale waterhoogte die nodig is voor bijvoorbeeld een dam, sloten en geulen, zwemvijver of beschoeiing aan het water. Ook voor de grotere en complexere waterwerken zoals kademuren langs grachten en dijken zijn de hoge keerwanden een solide oplossing. 

Duurzame oplossingen

In Enschede werkte Bosch Beton mee aan het project Stadsbeek. Deze nieuwe beek moet in de toekomst wateroverlast in de wijken Pathmos en Stadsveld voorkomen. Hiervoor leverden zij 400 meter speciale keerwand uit één geheel. In de zelfsluitende waterkering in Spakenburg zijn special keerwanden verwerkt. Deze bijzondere waterkering beschermt het historische centrum van Spakenburg tegen overstromingen. De innovatieve oplossing bij de renovatie van de rwzi in Almelo vroeg om een aanpak met specialisme. Aan de bak-in-bak-constructie kwam zelfs een gespecialiseerd duikteam te pas om de keerwanden in het water te plaatsen. Voor het nieuwe innamestation Bergsche Maas in Nationaal Park De Biesbosch produceerde de fabrikant speciale keerwanden. In deze keerwanden met structuur spaarden zij holen uit waarin zwaluwen nestelen. Een ingrijpende verandering van het sportcomplex De Zilk in Noordwijkerhout leidde tot de aanleg van een nieuwe watergang. Men koos hier voor een duurzame oplossing met 900 meter keerwanden. 

MKI

“Klanten weten Bosch Beton goed te vinden voor duurzame oplossingen in GWW-projecten. Zo maken we onder andere speciale perronwanden voor het ProRail-project ‘Perrons op Norm’ met een lage MKI-waarde. Onze keerwanden produceren we volgens een duurzaam productieproces en we werken met hoogwaardige grondstoffen. Zo kunnen we zeker stellen dat onze producten eventueel een tweede leven krijgen en na hun levensduur weer volledig recyclebaar zijn”, besluit de CEO van Bosch Beton.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.