Platform over civiele techniek & infrastructuur
Nieuws

Duurzame gebiedsontwikkeling: Meer denken vanuit de eindgebruiker

Landschapsplan kopiëren
Bij herinrichtingen en nieuwe ontwikkelingen verzorgt BOOT het ontwerp, de procedures en technische ondersteuning.

Tekst | Roel van Gils

Beeld | BOOT

16 juli 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Als ambassadeur van ‘duurzaam GWW’ streeft BOOT in elk project naar een zo duurzaam mogelijke aanpak door juist de eindgebruiker centraal te zetten. Dat geeft volgens het ingenieursbureau veel meer ruimte voor creatieve ideeën. Een treffend voorbeeld daarvan is de uitbreiding van recreatiepark Berkenrhode in Wekerom.

BOOT is sinds 2006 als adviseur verbonden aan dit park. “Bij herinrichtingen en nieuwe ontwikkelingen verzorgen we het ontwerp, de procedures en technische ondersteuning”, zegt Wim Franken, lid van het directieteam van BOOT. “De huidige ingreep betreft een uitbreiding van 3 hectare door transformatie van een vervallen manege. Aan ons de taak dit terrein om te vormen, zodat het aansluit op de kern- en belevingswaarden van het recreatiepark en haar doelgroep, met oog voor thema’s als landschap, biodiversiteit en cultuurhistorie.” 

Koesteren

“We zijn gestart met een uitgebreide inventarisatie”, vertelt Hans Snaterse, adviseur landschapsinrichting en groen bij BOOT. “Daarin is benoemd welke aanwezige waarden we willen koesteren en waarop we willen inspelen. Op basis hiervan stelde Pouderoyen Tonnaer een landschapsplan op. Uit de analyses kwam naar voren dat de uitbreiding van het park op een knooppunt van drie cultuurhistorische landschapstypen ligt, elk met eigen karakteristieken die we graag wilden laten terugkomen. Het landschapsplan geeft ruimte aan deze gebieden door het creëren van ‘boskamers’ en ‘Veluwse boerenerven’. BOOT heeft dit verder gedetailleerd.”

Voor het creëren van de bosbeleving worden streekeigen bosbomen en -heesters aangeplant. De boskamers worden zo natuurlijk mogelijk ingericht, zoals waterdoorlatende halfverharding voor de paden en parkeerplaatsen. Takkenrillen geven nestel- en schuilmogelijkheden en vormen belevingselementen. De houten paalverlichting wordt uitgevoerd met vleermuisvriendelijke amberverlichting. 

BOOT is sinds 2006 als adviseur verbonden aan recreatiepark Berkenrhode.

In de landelijke zone wordt een ‘karrenspoor’ aangelegd met grasbeton en halfverharding. De parkeerplaatsen worden uitgevoerd met grasbeton. Op en rondom de erven komen gebiedseigen beplanting, fruitbomen en een pluktuin. Het concept wordt doorgetrokken in de woningen die natuurinclusief en energieneutraal worden gebouwd. Hemelwater wordt geïnfiltreerd, evenals het chemicaliënvrije water uit de hottubs. 

Doorsijpelen 

“Als je vanuit duurzaamheid en beleving denkt, kan je veel meer toegevoegde waarde creëren voor zowel opdrachtgever als eindgebruiker”, stelt Franken. Duurzaamheid en beleving versterken elkaar. “Het praat veel makkelijker en betrokkenen worden er enthousiast van.” Volgens Franken leidt deze aanpak tot nieuwe concepten en creatieve ideeën. “Denken vanuit de eindgebruiker zou ook in het ontwerp van traditionele infrastructurele werken meer moeten doorsijpelen”, vindt hij. “Je komt tot hele andere ideeën die je als techneut initieel niet zou kunnen bedenken.”

De plannen voor recreatiepark Berkenrhode zijn rond, het ontwerp bestemmingsplan is ingediend en de vaststelling volgt. Naar verwachting gaat de uitvoering in oktober dit jaar van start.     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%