Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Duurzame en modulaire rioleringssystemen
Als preferred supplier van BAM Infra Nederland heeft DYKA de vraag naar kunststof rioleringssystemen op het project N395 volledig ingevuld. Behalve een flink aantal meters PVC-leidingen, waarvan een deel geproduceerd uit gerecycled materiaal, is ook dankbaar gebruik gemaakt van de Axedo PP-collectie.

Duurzame en modulaire rioleringssystemen

Als preferred supplier van BAM Infra Nederland heeft DYKA de vraag naar kunststof rioleringssystemen op het project N395 volledig ingevuld. Behalve een flink aantal meters PVC-leidingen, waarvan een deel geproduceerd uit gerecycled materiaal, is ook dankbaar gebruik gemaakt van de Axedo PP-collectie. Deze inspectieputten kunnen in het werk volledig op maat worden samengesteld met onderdelen die passen bij de betreffende situatie.

DYKA is misschien wel ’s lands bekendste toeleverancier van kunststof rioleringsoplossingen in de infrasector. “Met onze fabriek in Steenwijk en een wijdverbreid filialennetwerk staan we dicht bij de klant. Er is altijd wel een vestiging in de buurt van een project”, zegt Carlo van Schijndel, Rayon Manager GWW Zuid-Nederland bij DYKA. “In Steenwijk worden vrijwel alle producten voor de infrasector geproduceerd. Dat maakt dat we snel kunnen schakelen, klanten waar nodig bijstaan met advies en onze producten veelal uit voorraad kunnen leveren.”

Doordat de componenten gemaakt zijn van PP, wat een hoge chemische resistentie heeft en een glad oppervlak, hecht vuil zich niet snel wat weer minder kans geeft op verstoppingen van het riool.

40 procent recyclaat

Voor het project N395 heeft DYKA kunststof leidingsystemen geleverd in verschillende uitvoeringen en een aantal standaard Axedo PP-inspectieputten. “Vanuit de opdrachtgever was er een duurzaamheidseis opgelegd”, weet Van Schijndel. “Daar hebben wij invulling aangegeven met bijvoorbeeld onze PVC Ultra-3 Recyline-buizen voorzien van een KOMO-certificaat. Dit leidingsysteem bestaat uit een binnen- en buitenlaag van nieuwe kunststof en een kernlaag van geschuimd gerecycled materiaal. Daarbij garanderen we de toepassing van minstens 40 procent recyclaat. Bedenk bovendien dat PVC tot zeven keer herbruikbaar is, zonder dat het aan kwaliteit verliest. Zelfs na een levensduur van honderd jaar. Onze Recyline-buizen zijn geschikt voor huis- en kolkaansluitingen en hoofdrioleringen in de klassen 41/SN 4 en 34/SN 8. Daarnaast hebben we ook nog een flink aantal meters aan flexibele drainage geleverd met een omhulling uit PP-vezels (PP450).”

Modulaire inspectieput

Om de nieuw aangelegde riolering op de N395 toegankelijk te maken voor onderhoud en inspectie heeft BAM gekozen voor de modulaire inspectieputten uit de Axedo PP-collectie van DYKA. “Dit type inspectieput wordt in het werk samengesteld uit de uit voorraad leverbare componenten”, legt Van Schijndel uit. “Men kan de put volledig afstemmen op de situatie ter plekke. De putten en andere losse componenten wegen maximaal 25 kilogram (op de betonnen drukverdeelplaat en putafdekking na), zodat transport, plaatsing en montage eenvoudig gaat. Ondanks het lage gewicht kunnen de putten geplaatst worden in situaties met een hoge verkeersbelasting. De GY/Beton afdekking en drukverdeelplaat zorgen namelijk voor een verplaatsing van de optredende druk naar de omliggende grond. 

Doordat de componenten gemaakt zijn van PP, wat een hoge chemische resistentie heeft en een glad oppervlak, hecht vuil zich niet snel wat weer minder kans geeft op verstoppingen van het riool. Voor de N395 hebben we de Axedo PP-inspectieput geleverd in een diameter van 600 millimeter, maar sinds vorig jaar is deze ook uit voorraad leverbaar in een diameter van 800 millimeter.”

Het modulaire concept van de inspectieputten en de toepassing van minstens 40 procent recyclaat in de Ultra-3 Recyline-buizen geven aan dat DYKA continu bezig is met de dag van morgen. “Als DYKA willen we bijdragen aan het behalen van de doelstellingen van de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. We zijn continu bezig om ons energieverbruik en de gekoppelde CO2-uitstoot verder te verlagen.” 

DYKA Nature’s Network

“We leven in een steeds veranderende wereld waarin wij als DYKA Group, oplossingen met toegevoegde waarde bieden voor de groeiende behoeften die verband houden met verstedelijking, een enorme energie-uitdaging, een toenemende waterschaarste, klimaatverandering en een groeiende behoefte aan een comfortabelere, gezondere en veiligere levensstijl. Daarom hebben we “Nature’s Network” gecreëerd, een netwerk waarmee onze oplossingen helpen om bijvoorbeeld gas, water en lucht te transporten naar juist daar waar ze moeten zijn.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.