Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Duurzame en innovatieve oplossingen met geo-bouwmaterialen van Naue

Duurzame en innovatieve oplossingen met geo-bouwmaterialen van Naue

Duurzaamheid is een steeds belangrijker thema bij projecten in de GWW. Naue heeft jarenlange ervaring met duurzame bouwmaterialen en totaaloplossingen. Rijk Gerritsen, manager Geotechnical and Hydraulic Engineering bij Naue Prosé Geotechniek B.V., vertelt vol enthousiasme: “Het is super om actief te mogen bijdragen aan duurzame oplossingen voor de GWW. Met de koppeling van ontwerp, materiaallevering en uitvoering heb ik één van de leukste banen van Nederland.”

Naue Prosé levert geo-bouwmaterialen die de uitvoering van projecten in de GWW aanzienlijk verbeteren. “Met onze hoogwaardige materialen worden constructies op een betere manier ontworpen en uitgevoerd. Onze geokunststoffen zijn hoogwaardige bouwmaterialen, die worden ontworpen voor een lange levensduur van 50 tot wel 120 jaar.”

“Met onze materialen worden duurzame constructies gebouwd. Zelfs in zeer uitdagende omstandigheden, zoals een slappe grond (klei/veen) of een beperkte werkruimte. Denk aan toepassingen bij wegen, spoorwegen en dijken. Zo optimaliseren we wegfundaties, voorkomen we uitspoeling van taluds met erosiebescherming of zorgen we voor voldoende sterkte en waterafdichting bij een dijk.” 

Slimmer bouwen

Door het toepassen van geo-bouwmateriaal, wordt er slimmer gebouwd bij GWW-projecten. “Constructies worden duurzamer. Het beperkt risico’s, reduceert onderhoud, vermindert transport, verlaagt de bouwkosten en de uitvoering verloopt sneller. In vergelijking met traditionele bouwmethoden is er ook substantieel minder CO2-uitstoot. Ook kan het gebruik worden beperkt van primaire grondstoffen zoals zand, grind en klei.”

“Met Naue Prosé lopen we voorop in de ontwikkeling van nieuwe materialen. We focussen ons op materialen met een duurzame basis. We zijn bijvoorbeeld de enige aanbieder van een volledig biobased en biologisch afbreek non-woven vlies. In dit materiaal zit geen kunststof, wat in sommige toepassingen van grote meerwaarde kan zijn.” 

Dijkversterking Beesel met installatie van bentonietmatten op de kruin en taluds van de waterkering voor volledige vervanging van een waterafdichtende kleilaag van 1 meter. (Waterschap Limburg, Mourik Infra, FL)

Snellere uitvoering

Geo-bouwmaterialen bieden grote toegevoegde waarde aan de GWW. “Kortgeleden hadden we een primeur. We hebben bentonietmatten geïnstalleerd in een aantal dijkvakken bij Beesel. Deze unieke pilot is in samenwerking met Waterschap Limburg, Mourik Infra en FL uitgevoerd.”

Een bentonietmat is een zelfdichtend geo-composiet, dat bestaat uit twee lagen hoogwaardig geotextiel gevuld met natuurlijk bentonietpoeder. “Deze mat is ongeveer 1 centimeter dik en heeft dezelfde waterdichtheid als een meter klei, dat is bijna onvoorstelbaar. Om even een beeld te schetsen: één vrachtwagen met bentonietmatten staat ongeveer gelijk aan 250 vrachtwagens met klei.”

“Met de toepassing kan lokale grond zoveel mogelijk binnen een project worden hergebruikt. Dit is voor zowel een waterschap als een aannemer erg aantrekkelijk. Niet alleen is er 250 keer zo weinig CO2-uitstoot, de druk op de omgeving wordt ook lager. Bewoners ervaren natuurlijk veel minder overlast van één vrachtwagen. Oftewel: goed voor mens, omgeving en milieu.”     

Schematisch overzicht toepassing geo-bouwmaterialen bij waterkeringen met bentoniet-matten, grondwapening, nonwoven geotextiel voor filtratie/scheiding en erosiebescherming op de taluds.

TOEGEVOEGDE WAARDE
• Talrijke toepassingen en voordelen met geokunststoffen in grond-, weg- en waterbouw projecten. Bijvoorbeeld wegen, werkplatforms, waterkeringen en kustbescherming.
• Innovatieve en duurzame oplossingen met bentonietmatten (GCL) en folieconstructies (afdichtingen), geogrids (grond- en funderingswapening), nonwoven geotextiel (filtratie, scheiding en bescherming), systemen voor erosiebescherming en drainagematten.
• Bewezen oplossingen die kunnen worden aangepast aan uitdagende omstandigheden op de projectlocatie.
• Ondersteuning vanaf de eerste haalbaarheid, ontwerp met berekeningen en tekeningen, levering van materialen én installatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.