Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Duurzame en circulaire bovenbouw
Timmer- en Aannemingsbedrijf Albert van de Graaf heeft de gevelbekleding van het gemaalgebouw uitgevoerd met thermisch gemodificeerd vurenhout.

Duurzame en circulaire bovenbouw

Met het oog op de duurzaamheidsdoelstellingen van waterschap Hollandse Delta wordt het nieuwe gemaalgebouw van Gemaal Oudenhoorn circulair gebouwd door Timmer- en Aannemingsbedrijf Albert van de Graaf. Zo wordt gebruik gemaakt van een specifieke materialisering met een thermisch gemodificeerde gevelbekleding en is er volop oog voor ecologie en biodiversiteit, zelf ín het nieuwe gebouw.

Timmer- en Aannemingsbedrijf Albert van de Graaf is geen onbekende partij voor Van Hattum en Blankevoort, de hoofdaannemer van Gemaal Oudenhoorn. “We werken met enige regelmaat voor ze aan de meest uiteenlopende projecten”, zegt Albert. “In dit geval zijn we gevraagd om de hele bovenbouw van het pompgemaal voor onze rekening te nemen, bestaande uit een opbouw van houtskeletbouwelementen, voor zowel de wanden als het dak. In het gedachtengoed circulair bouwen, is de gehele fundatie inclusief pompkelder hergebruikt. Daarnaast is het gelukt om het oude kozijn met twee openslaande deuren op te nemen in het nieuwe gebouw.”

De bovenbouw van het pompgemaal bestaat uit een opbouw van houtskeletbouwelementen, voor zowel de wanden als het dak.

Thermisch gemodificeerd vurenhout

“In het kader van duurzaamheid hebben wij een voorstel gedaan voor een verticale gevelbekleding met thermisch gemodificeerd vurenhout”, zegt Albert. “Het is tekenend voor dit project waarbij in alle openheid met elkaar gezocht is naar oplossingen die praktisch en duurzaam zijn.” Bij het thermisch modificeren wordt het hout verhit tot meer dan 200 graden Celsius en daarna met behulp van stoom langzaam weer in balans gebracht. “Bij dat proces verandert de celstructuur van het zure hout. Dat zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels geen trek meer hebben in het hout en dat komt uiteraard de levensduur ten goede. Thermisch gemodificeerd vurenhout heeft een enorm lange levensduur.”

Vleermuizenhotel

De wanden en het dak van het nieuwe gemaalgebouw zijn prefab aangeleverd op de bouwlocatie. De gevelbekleding is ter plaatse aangebracht en bovendien voorzien van een aantal interne vleermuiskasten, een vereiste vanuit het ontwerp. “We hebben in totaal acht vleermuiskasten verwerkt achter de gevelbekleding van het gemaalgebouw. Het is een heus vleermuizenhotel”, lacht Albert. “In het dak van het gemaalgebouw is verder nog een groot luik voorzien om in de toekomst onderhoud te kunnen plegen aan de gemaalpomp.”

Degelijk vakwerk

Timmer- en Aannemingsbedrijf Albert van de Graaf verzorgt niet alleen het casco van het nieuwe gemaalgebouw, maar ook de volledige afbouw, van het zetten van de binnenwanden en het loodgieterswerk tot het aanbrengen van de smeervloer en het aflakken van de kozijnen. “We zijn een bedrijf dat gewend is om ook voor particulieren te werken en zijn daardoor bedreven in het meedenken in oplossingen of last minute wijzigingen. We staan voor een persoonlijke aanpak en degelijk vakwerk.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.