17 kilometer aan geotextiel
Over de hele lengte van de Afsluitdijk ligt aan weerszijden het geotextiel van BontexGeo. Je ziet het echter niet, want het ligt onder een laag stortsteen en Levvel-blocs. Toch draagt het voor een belangrijk deel bij aan de sterkte en duurzaamheid van de dijkconstructie.
“Het geotextiel houdt het zandig materiaal op zijn plek en is waterdoorlatend. Het heeft twee functies op de dijk: separatie en filtratie”, legt Ronald Janssen, Sales Director bij BontexGeo, uit. “Het geotextiel wordt geplaatst aan de basis van taluds om extra weerstand te bieden tegen functiestoringen, de druk te verdelen en voor overdracht van belasting bij holtes. Hiermee bevordert het de stabiliteit en duurzaamheid van de bestaande dijkconstructie. Daarnaast heeft geotextiel het voordeel dat je in de constructie minder granulair materiaal nodig hebt om de dijksterkte te borgen.”
BontexGeo behoort tot de grotere leveranciers van geweven en niet-geweven geosynthetische materialen en heeft ruim 30 jaar ervaring in de markt. De belangrijkste toepassingen van het geotextiel zijn onder meer kustbescherming, (spoor)wegconstructies en drainagesystemen. De hoeveelheden zijn enorm, over een lengte van 17 kilometer is aan beide kanten van de IJsselmeerkant het geotextiel geplaatst. “Belangrijk was om materiaal te leveren dat voldeed aan de opgelegde specificaties. Constructief overleg tussen de verschillende partijen heeft nog tot diverse optimalisaties van het ontwerp geleid. Het geotextiel moest geplaatst worden op het talud. Dit is eerst helemaal schoongemaakt, dan is het geotextiel geïnstalleerd en vervolgens is er een nieuwe laag stortsteen aangebracht.”
Het geotextiel moet aan een pakket van eisen voldoen. Eén van de eisen is een hoge duurzaamheid, waarbij een levensduur van meer dan 100 jaar geëist werd. “Het geotextiel is gemaakt van kwalitatief polypropyleen met aandacht voor strikte kwaliteits- en milieueisen. Dit in combinatie met de hoge levensduur zorgt ervoor dat de impact op het milieu minimaal is.” Vooraf is het materiaal uitgebreid getest om zeker te zijn dat het voldoende robuust is voor de toepassing op de Afsluitdijk. “Het textiel mag niet beschadigd raken tijdens de installatie. Zowel het materiaal als het plaatsen van het geotextiel vraagt aandacht en kennis. Voor een efficiënte en correcte manier van plaatsing, is een speciaal frame ontwikkeld waarmee het geotextiel zowel boven water als onder water in één baan gecontroleerd gelegd kan worden.”
Ronald is trots dat BontexGeo betrokken is bij de vernieuwing van de Afsluitdijk. “Vanaf het begin hebben we meegedacht over de beste toepassing van het materiaal. Het is bijzonder dat we op deze manier bijdragen aan een toekomstbestendige dijk.”