Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Duurzame damwanden sleutel tot succes
In de vlamboogoven wordt het staalschroot gesmolten.

Duurzame damwanden sleutel tot succes

Voor de dijkversterking Gorinchem-Waardenburg worden op grote schaal stalen damwanden toegepast om de dijk tegen de faalmechanismen macrostabiliteit en piping te beschermen. De Graaf Reinaldalliantie heeft ervoor gekozen om van de 23km aan dijkversterking, ruim 6 km met de stalen damwanden te versterken. In dit artikel vertelt Roel Bijlard, Technical Sales Engineer ArcelorMittal Projects, meer over dit proces en de invloed ervan op de duurzaamheid van het project. 

De stalen damwanden ondersteunen de gronddijk onder maatgevende belastingen. Vooral op locaties met beperkte omliggende ruimte is een damwand de ideale versterking van de dijk. Extra interessant zijn de locaties waarbij zowel stabiliteit als piping maatgevend zijn. Daar kan met één damwandconstructie beide versterkingsopgaven worden aangepakt. De grote hoeveelheid damwanden benodigd in Gorinchem-Waardenburg heeft invloed op de duurzaamheid van het project. De ArcelorMittal groep heeft zich volledig gecommitteerd aan het klimaatakkoord van Parijs door het verlagen van de CO2-emissies met 35% voor 2030 en een volledig emissievrije staalproductie per 2050. Wij verlagen de milieu-impact van de geleverde stalen damwanden door in te zetten op drie vlakken: Recycling, Reduce & Reuse.

Recycling

De damwanden worden geleverd uit de fabriek in Luxemburg, waar het staal wordt geproduceerd in een vlamboogoven. Een vlamboogoven gebruikt honderd procent staalschroot voor de productie, er komt geen ijzererts meer aan te pas. Hierdoor worden er geen primaire grondstoffen meer onttrokken aan de natuur en is het de meest duurzame manier van staalproductie. Tevens komen er minder afvalstoffen vrij vergeleken met het hoogovenproces, waar de koolstofdioxide-uitstoot ongeveer een factor 5 hoger ligt. Per ton stalen damwand komt er in het productieproces 430 kg C02 vrij. Deze reductie in emissies wordt aangetoond door middel van de Environment Product Declaration (EPD) EcoSheetPiles™, specifiek opgesteld voor de Nederlandse markt. Op dit moment is ook de nieuwe EPD EcoSheetPiles™ Plus beschikbaar, gebaseerd op honderd procent groene stroom. Dit zal de CO2-uitstoot in het productieproces nog verder verlagen tot 340 kg CO2 per ton. Voor warmgewalste damwanden heeft ArcelorMittal een unieke positie binnen de damwandproducenten wegens de korte afstand tot de fabriek en het duurzame productieproces.

De dijkversterking Gorinchem-Waardenburg heeft een ontwerplevensduur van honderd jaar. Doordat de corrosie van damwanden in een dijklichaam minimaal is, zal de damwand zelfs na honderd jaar nog te verwijderen zijn uit de dijk. De verwijderde damwanden kunnen mogelijk deels nog hergebruikt worden in andere projecten. Alles wat niet kan worden hergebruikt zal volledig gerecycled worden, waardoor dit weer als grondstof in de vlamboogoven gaat. De cirkel van schroot – naar stalen damwand – naar schroot is nu rond en zal zich herhalen in het volgende project. 

Plaatsing van een stalen damwand.

Reduce: verminderen van het benodigde materiaalgebruik

De grootste besparing in emissies, en daarmee het vergroten van de duurzaamheid, komt echter niet uit het productieproces, maar uit het verminderen van het benodigde materiaalgebruik. De uitkomsten van de rapporten van de damwandbezwijkproef in Eemdijk van 2018, tonen aan dat het mogelijk is om damwanden korter en lichter te ontwerpen dan tot dusver werd gedaan in dijkversterkingen. In dit project worden de damwanden geleverd met staalkwaliteit S430 GP, waardoor er met een lichter type damwand dezelfde vereiste sterkte wordt behaald. 

Reuse: uitstekend herbruikbaar

Stalen damwanden zijn uitstekend herbruikbaar voor tijdelijke toepassingen, zoals bijvoorbeeld in tijdelijke bouwputten. Gebruikte damwanden worden echter niet vaak in een definitief werk toegepast, zoals een dijkversterking. De Graaf Reinaldalliantie heeft voor Gorinchem-Waardenburg gekozen om gebruikte damwanden toe te passen op de locaties waar het faalmechanisme piping een rol speelt. Om de dijk tegen piping te beschermen, moet de lengte van de kwelweg dusdanig verlengd worden zodat het fenomeen niet meer kan optreden. Een gebruikte damwand kan deze functie evengoed vervullen als een nieuw geproduceerde damwand. Het grote verschil is dat niet de gehele uitstoot van de productiefase hoeft te worden meegenomen voor de gebruikte plank, deze is al gedeeltelijk meegenomen in de vorige tijdelijke toepassingen.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.