Platform over civiele techniek & infrastructuur
Duurzame, circulaire grondkeringen perfect alternatief voor hardhout in de GWW
Circore beschoeiing toegepast bij waterschap Brabantse Delta in Etten-Leur. Alle Circore grondkeringen zijn onderhoudsarm.

Duurzame, circulaire grondkeringen perfect alternatief voor hardhout in de GWW

Beschoeiingen, damwanden en stuwen gemaakt van afgedankte auto’s? Jazeker, het is echt waar! Circore is het bijzondere antwoord op de groeiende vraag van waterschappen, provincies en gemeenten naar circulaire, duurzame én betaalbare grondkeringen. “Onze circulaire grondkeringen passen perfect in de duurzame toekomstvisie van de Nederlandse overheden”, zegt Emil Golshani, internationaal accountmanager bij Circore, onderdeel van HKS Scrap Metals B.V.

De maatvoering en verwerking van Circore is hetzelfde als dat bij hout gebruikelijk is. Bovendien is het succesvol getest op effecten van intrillen en uitloging.

Afval bestaat niet

“Bij een recyclingsproces van een auto komt heel wat kijken”, legt Golshani uit. “Auto Recycling Nederland (ARN) is de organisatie in Nederland die erop toeziet, monitort en faciliteert dat alle afgedankte auto’s in Nederland worden gerecycled volgens de (Europese) richtlijnen. De voormalige ARN-fabriek in Tiel is inmiddels overgenomen door HKS Scrap Metals, Nederlands grootste shredderbedrijf.” In die fabriek wordt al het shredderafval afkomstig van automobielen vanuit heel Nederland gesorteerd en gescheiden. “Met als doel een zo hoog mogelijk percentage te recyclen. Na het recycleproces blijven er vier reststromen over: metalen, mineralen (glas/zand), kunststof en kunststof vezels. De metalen en kunststoffen zijn makkelijk te verhandelen maar voor de kunststof vezels was er vooralsnog beperkte toepassing. De GWW bleek een geschikte afzetmarkt van producten die gemaakt kunnen worden met dit ‘restmateriaal’.”

Beschoeiingen en damwanden

De overgebleven kunststoffen en kunststof vezels worden gepelleteerd tot homogene korrels (pellets) die als grondstof dienen voor nieuwe producten met de merknaam Circore. De juiste mix recyclaat grondstoffen, zonder toevoegingen, maakt deze kunststof toepassing enorm sterk en extra stijf waardoor de Circore-producten die ervan gemaakt worden niet scheuren of splinteren. Bovendien nemen ze geen vocht op waardoor ze niet gaan rotten. “Allemaal factoren die bijdragen aan een zeer lange levensduur van minimaal 50 jaar”, vervolgt Golshani. “Van de pellets worden grondkeringen zoals beschoeiingen en damwanden gemaakt door Duvano in Oss.” Golshani noemt nog meer voordelen van de Circore-producten. “Ze zijn onderhoudsarm: op de lange termijn heb je er echt geen omkijken naar. Bovendien hebben de producten een zeer gunstige MKI-waarde door de lage CO2-uitstoot; alles wordt in de regio gemaakt en je hebt weinig transportafstanden in vergelijking met hardhout.” 

Een bodemval aan de Antwerpsestraatweg in Hoogerheide.

Circore is opgenomen in de Nationale Milieudatabase en DuboCalc (de Duurzaam Bouwen Calculator). En SGS Intron heeft na grondig LCA-onderzoek geconcludeerd dat ‘de emissie van alle relevante elementen maximaal 10 procent bedraagt van de gestelde maximale emissiewaarde voor vormgegeven bouwstoffen’. In vergelijking met grondkeringen van hardhout betekent dat per kilometer damwand een besparing van 34 Azobé hardhout bomen.

Goed verwerkbaar en kostenbesparend

“Maar er is meer”, zegt Golshani. “Het materiaal zorgt daarnaast voor een enorme kostenbesparing van zeker 50% ten opzichte van hardhout, vanwege de lange levensduur. Bovendien kan Circore tot wel zes keer toe worden gerecycled, zonder krachtverlies van de vezels. We hebben het assortiment zo samengesteld dat het optimaal aansluit bij de wensen vanuit de GWW-sector. De producten zijn verkrijgbaar in dezelfde maatvoering als bij hout gebruikelijk zou zijn, waardoor de stap naar iets nieuws voor de verwerkers ervan niet groot hoeft te zijn. Ook de bewerkingsmethode is hetzelfde: monteren, slotbouten, schroeven en tacken: allemaal zoals men gewend is te verwerken en plaatsen. We leveren snel en flexibel uit voorraad, wat ook als een groot voordeel wordt gezien.” Golshani vindt het niet vreemd dat inmiddels ruim 30% van de waterschappen gebruik maakt van Circore producten.” Hij besluit: “Als producent van de grondstofpellets staan we ook zeker open voor nieuwe afzetmogelijkheden. Dus als er ideeën zijn voor andere toepassingen van deze prachtige duurzame en circulaire grondstof, neem dan contact met ons op!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.