Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Duurzame bruginnovaties
Deze brug in Domburg is een van de eerste bruggen die is uitgevoerd met bamboe-composietplanken.

Duurzame bruginnovaties

​ThorcaBridge is een brugconcept dat bekend staat om zijn slanke constructie. “De vraag naar slanke bruggen en schaalbare oplossingen is de laatste jaren enorm gestegen”, merkt Hyuk Brands van Haasnoot Bruggen. Reden voor het familiebedrijf om het concept uit te breiden met de ThorcaBridge® Wegverkeersbrug. Ook weer slank en snel geplaatst.

Haasnoot Bruggen is een familiebedrijf dat sinds 1962 gespecialiseerd is in het ontwerpen, berekenen en bouwen van bruggen. “Wij bouwen bruggen voor de woon-, werk- en leefomgeving. Een specifiek product met een specifiek doel”, zegt Brands stellig. “Samen met collega’s, partners en opdrachtgevers zetten wij onze kennis en ervaring in om bruggen te realiseren die passend zijn binnen de plannen van de opdrachtgever en een bijdrage leveren aan de kwaliteit in vorm, veiligheid en functie voor de omgeving en haar gebruikers.”

ThorcaBridge® Wegverkeersbrug is een alternatief voor een brug in beton en is daarmee een schaalbare oplossing voor projectontwikkelaars en gemeenten.

Introductie nieuwe verkeersbrug 

“ThorcaBridge® Wegverkeersbrug is een alternatief voor een brug in beton en is daarmee een schaalbare oplossing voor projectontwikkelaars en gemeenten”, vervolgt Brands. “Het is een uitbreiding op het ThorcaBridge® Systeem, waarvan er al vele honderden bruggen zijn geplaatst. Dat we ook met de ThorcaBridge® Wegverkeersbrug een goede richting hebben gekozen, was onze overtuiging toen we er aan begonnen. Dat het een dringende vraag beantwoordt, blijkt wel uit het feit dat we sinds de recente introductie al vijf Wegverkeersbruggen in opdracht hebben gekregen en er tal van oriënterende gesprekken lopen met opdrachtgevers. Niet alleen de slanke constructie spreekt in het voordeel van de Wegverkeersbrug, ook het beperken van de hinder heeft bij opdrachtgevers een hoge prioriteit. Waar met betonbruggen wekenlang hinder plaatsvindt, kan een ThorcaBridge® Wegverkeersbrug in een dag geplaatst worden. De nieuwe verkeersbrug wordt volledig prefab geproduceerd in onze fabriek.” 

CO2-neutrale productie 

Sinds oktober 2017 zijn er 1.256 zonnepanelen op het dak van de fabriek van Haasnoot Bruggen geplaatst. “Met de opbrengst kunnen wij alle bruggen voortaan CO2-neutraal produceren en ons bedrijf het hele jaar door voorzien van stroom en verwarming”, schetst Brands. “Onze bruggen zijn dus niet alleen slank en esthetisch fraai maar ook een duurzame keuze.”

Over esthetiek gesproken, in de eigen ontwerp- en designstudio van Haasnoot Bruggen werken getalenteerde creatievelingen en slimme constructeurs dagelijks aan de nieuwste brugontwerpen. “De bruggen die wij ontwerpen, kunt u overal tegenkomen; binnen en buiten Nederland. Sinds onze oprichting (1962) hebben we ruim 11.000 bruggen gerealiseerd. Vanuit die basis werken wij – naast de traditionele visualisaties en artist impressions met de nieuwste technieken in ons vakgebied; van augmented reality (AR) en virtual reality (VR) tot lichtplannen en 3D-schaalmodellen.”

De bamboe-composietplanken in afmetingen van 40 en 60 millimeter dik en 190 millimeter breed zijn bij uitstek geschikt voor de bruggenbouw en voor steigerwerk.

Nieuwe bamboe-composietinnovatie

“Sinds de oprichting van ons bedrijf staat innovatie centraal”, zegt Brands. “Zo waren wij de eerste die prefab bruggen gingen produceren, introduceerden wij de composiet (GVK) brugdekplank en stonden we aan de wieg van de hedendaagse composietbruggen (GVK). Tal van onze innovaties zijn inmiddels een standaard geworden in de branche. Dit jaar hebben we bamboe-composietplanken geïntroduceerd in afmetingen van 40 en 60 millimeter dik en 190 millimeter breed. Bij uitstek geschikt voor de bruggenbouw en voor steigerwerk. Bamboe-composietplanken zijn niet geheel nieuw voor ons. Eerder introduceerden we namelijk al een 20 millimeter plank, deze uitvoering is echter alleen geschikt voor het gebruik in terrassen. De nieuwe, dikkere planken zijn geschikt voor het ‘echte werk’. De eerste projecten zijn overigens al succesvol uitgevoerd en goed ontvangen. Bovendien zijn de planken standaard voorzien van twee zwaluwstaartprofielen voor het aanbrengen van antislipstrips.”

“Inmiddels hebben wij duizenden bruggen gebouwd door heel Nederland”, resumeert Brands. “We zijn er elke keer weer trots op als onze (innovatieve) bruggen fraai opgaan in de omgeving én natuurlijk op het feit dat onze opdrachtgevers onze aanpak steeds opnieuw positief waarderen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.