opening betoncentrale Theo Pouw groep

01:08
01-10-2018

Duurzame betoncentrale Almere feestelijk geopend

Onder toeziend oog van wethouder Duurzaamheid, Mobiliteit en Democratische Vernieuwing Jan Hoek van de gemeente Almere is gisteren de duurzame betoncentrale van de Theo Pouw Groep in Almere geopend.  De gemeente Almere heeft de landelijke primeur van een betoncentrale die onder meer gerecycled betonpuin en plantenvezels gaat gebruiken voor de productie van nieuw beton.

Wethouder Jan Hoek: “Als we ook in de toekomst in welvaart willen leven, dan zullen we onze economie radicaal moeten veranderen. Dat betekent dat we echt werk moeten maken van de circulaire economie. Ik vind het belangrijk dat we hier als gemeente een actieve rol in spelen. De innovatiekracht van ondernemers is daarbij hartstikke nodig. Deze groene betoncentrale vind ik een heel mooi voorbeeld van hoe je samen kunt werken aan een gezonde stad.”

Door betonpuin te hergebruiken wordt de CO2-uitstoot aanzienlijk verminderd en wordt het honderd procent circulair. Het beton van de betoncentrale in Almere bevat minimaal dertig procent gerecycled materiaal: Oud beton wordt verwerkt tot een hoogwaardige grind- en zandvervanger. Dit vanuit de overtuiging dat het hergebruik van grondstoffen beter is voor mens en milieu, dan het alsmaar opnieuw produceren van grondstoffen.

Ook worden er plantenvezels toegevoegd aan het beton. “Het toevoegen van groene vezels is iets dat absoluut kan, denk bijvoorbeeld aan beton dat gebruikt wordt voor het vervaardigen van fietspaden”, aldus Alexander Pouw, eindverantwoordelijke van de betoncentrale.  In Almere komt er in 2019 een proefvak voor deze ‘groene fietspaden’, om de duurzaamheid te testen.

In 2017 daagde de gemeente Almere het bedrijfsleven uit, in de vorm van de competitie Upcycle City, om mee te denken aan een circulaire oplossing voor de reststromen uit de stad. Uiteindelijk was het plan van de duurzame betoncentrale één van de winnaars. Dit plan is een initiatief van Cirwinn (voorheen Recyclingmaatschappij Vijfhoek), Millvision, Theo Pouw bv en Groen Gas Almere.  Alexander Pouw: “De innovatiekracht van de gemeente Almere spreekt ons enorm aan, zeker op het gebied van duurzaamheid circulariteit en milieubesparing. Deze betoncentrale is een mooi voorbeeld van een circulaire oplossing van het betonpuin uit Almere en de regio.”

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom civiele techniek & infrastructuur

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

GROND/WEG/WATERBOUW partners

ie-netSluis- en gemaalcomplexen