Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Duurzaamheidsrapportage: wat is de impact van werkkleding?

Duurzaamheidsrapportage: wat is de impact van werkkleding?

Vanaf 2024 moeten alle beursgenoteerde bedrijven en grote ondernemingen volgens de Europese richtlijn Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht verslag uitbrengen over duurzaamheidsbeleid en prestaties. Een kwart van de Nederlandse bedrijven die hieraan moet voldoen verzamelt echter nog geen data of rapporteert nog niet over hun klimaat­impact. Dat blijkt uit onderzoek van ESB, een platform voor economen. Waar begin je als bedrijf? Dragen je werknemers werk- of veiligheidskleding, dan is dat een relevant punt om mee te nemen in de rapportage.

Scope 3 emissies

De kledingindustrie is momenteel verantwoordelijk voor ongeveer 5 tot 8 procent van de jaarlijkse klimaatuitstoot. Ter vergelijking, dat is gelijk aan de gecombineerde uitstoot van Frankrijk, Duitsland en het VK. Uit het rapport van Stand.Earth ‘Major Fashion Brands Increase Emissions in 2022’ valt op te maken dat de CO2-emmissies van grote modemerken zelfs zijn gestegen.

Het grootste deel van deze uitstoot vindt plaats in de productiefase. Zo worden er chemicaliën gebruikt voor het verven van kleding, leer looien en het viscoseproces. Daarnaast is veel water nodig voor bijvoorbeeld het verbouwen van katoen en het maken van doek uit vezels. Naast de energie die nodig is voor het bewerken en vervoeren van kleding wordt synthetische kledingvezels ook gemaakt uit aardolie.

Bij bedrijven die veel werk- of veiligheidskleding gebruiken werkt dat door in de hoogte van de scope 3 emissies, oftewel de overige indirecte emissies, waar zij volgens CSRD ook op moeten rapporteren.

Milieu-impact kledingstuk

Om te kunnen rapporteren wat de milieu-impact van een kledingstuk is, is data nodig. Kledingfabrikant Fristads heeft samen met het Zweedse onderzoeksinstituut RISE een procedure ontwikkeld om de totale milieu-impact van een kledingstuk gedurende zijn hele levenscyclus te meten. Dat heeft een milieuproductverklaring opgeleverd: de Environmental Product Declaration (EPD). Een EPD is gebaseerd op de ISO 14025 standaard, beter bekend als EPD Type III. In het kader van het internationale EPD® systeem wordt een milieuverklaring Type III opgesteld en geregistreerd.

Het proces om te komen tot een EPD per kledingstuk heeft het bedrijf veel gebracht. Met de opgedane kennis hebben zij de juiste veranderingen in ontwerp en productie aanbracht. Dat heeft geresulteerd in de Fristads Green kledinglijn. Ten opzichte van een oudere collectie is bij een werkbroek uit deze kledinglijn de CO2-uitstoot met 45% gereduceerd en het waterverbruik met 92% gedaald. Daar hebben gebruikers dus direct profijt van. Voor vrachtwagen- en busfabrikant Scania heeft het bedrijf een collectie milieuvriendelijke werkkleding ontwikkeld. Daarmee wordt 676 ton CO2-equivalenten en 4.380.778 m3 waterequivalenten bespaard in vergelijking met een conventioneel geproduceerde collectie.

Rapportage

Om al deze informatie inzichtelijk te maken, heeft Fristads de gegevens van alle kledingstukken met een EPD en vergelijkbare producten uit het overige assortiment verzameld in de Green Calculator. Bedrijven selecteren de werkkleding die ze op dit moment gebruiken of willen aanschaffen, evenals het aantal medewerkers van het bedrijf. De Green Calculator berekent dan de milieu-impact van de kledingstukken. Maar het laat ook zien hoeveel CO2- en waterverbruik kan worden bespaard door producten uit de Green-collectie te kiezen. Daarmee rapporteer je als bedrijf niet alleen op scope 3 emissies, maar heb je ook meteen een alternatief voor het verbeteren van de duurzaamheidsprestaties.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.