Platform over civiele techniek & infrastructuur
Infra

Duurzaamheid zonder kostbare gadgets; anders durven denken

“Duurzaamheid hoeft geen bakken met geld te kosten. Wie anders durft te denken, kan – met dezelfde uitgaven – ook...

nijmegen-002-visualisatie

3 januari 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

“Duurzaamheid hoeft geen bakken met geld te kosten. Wie anders durft te denken, kan – met dezelfde uitgaven – ook grote stappen maken.” Dat is de boodschap van Van Gelder tijdens de InfraRelatiedagen in Hardenberg. Tijdens inspiratiesessies praat zij met haar bezoekers over slimme toepassingen op het gebied van duurzaamheid en CO2-reductie.

Van Gelder behoort tot de trouwe bezoekers van de InfraRelatiedagen in Hardenberg. Stand 109 is een geliefd verzamelpunt voor standhouders en bezoekers. “Netwerken is een belangrijke functie van de InfraRelatiedagen”, vertelt Wout Bisselink, bedrijfsleider van Van Gelder. “We leggen hier nieuwe contacten en ontmoeten de mensen die we al een tijdje niet meer gesproken hebben. Maar minstens zo belangrijk is kennis delen. Dit jaar delen we belangrijke inzichten op het gebied van duurzaamheid.”

Expertise uitwisselen

Van Gelder verzamelde haar nieuwe inzichten bij de duurzame herinrichting van de Malderburchtstraat in Nijmegen. Zij kreeg dit werk gegund met een Rapid Circulair Contracting (RCC) aanbesteding; in dit contract staan duurzaamheid en circulariteit centraal. “Bij RCC wordt niet gewerkt met uitgebreide bestekken en een uitvraag op prijs”, licht Bisselink toe. “Partijen worden geselecteerd op hun expertise, vakmanschap en innovatievermogen. Vervolgens delen de partners kennis, inzichten en dilemma’s om tot het beste ontwerp te komen.”

Anders durven denken

In de Malderburchtstraat in Nijmegen leidde RCC tot verbluffende resultaten. Alle eisen op het gebied van duurzaamheid werden ruimschoots gehaald en dat zonder veel extra uitgaven. Sterker nog, de Malderburchtstraat werd uitgeroepen tot de meest duurzame straat van Nijmegen. Bisselink: “Het vroeg om lef. Partijen moesten duidelijk zijn over hun belangen, onzekerheden benoemen en altijd de lange termijn centraal stellen. Maar het heeft veel opgeleverd. Voor ons is bewezen dat veel CO2 bespaard kan worden door simpelweg anders te denken. Dat willen we delen.”

Inspiratiesessie 5 februari, 15.00 uur

Van Gelder realiseert – met ruim 1200 werknemers – boven- en ondergrondse infrastructuur. Het bedrijf is actief in heel Nederland. De werkwijze die gemeente Nijmegen voorstelde voor de aanpak van de Malderburchtstraat paste geheel in haar straatje. Bisselink: “Meedenken met onze opdrachtgevers over duurzaamheid, burgerparticipatie, energietransitie, bouwteams en opleidingen hoort bij ons. We zijn er elke dag mee bezig. Tijdens onze inspiratiesessie op 5 februari, 15.00 uur, vergaderzaal 1 op de InfraRelatiedagen in Hardenberg 2020 vertellen we hier meer over. Deelname is gratis en levert gegarandeerd inspiratie op.”
Aanmelden en registratie via https://vangelder.com/inspiratiesessie/.     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%