Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Duurzaamheid in de GWW

Duurzaamheid in de GWW

“Hoe oud toch nieuw is”

Als wij naar duurzaamheid in de grond-weg-en waterbouw kijken valt op dat dit eigenlijk al heel lang een onderwerp is in de dagelijkse praktijk. Bijvoorbeeld stratenmakers of eigenlijk, zoals zij tegenwoordig heten de makers van de infra, zij zijn al eeuwen duurzaam. Gebakken straatmaterialen worden eruit gehaald en weer terug gelegd. Wij weten niet beter en het is best wonderlijk dat wij ons dat niet beseffen tot vandaag. Ineens zijn wij duurzaam. Hiermee zie je dus dat het woord een enorme betekenis heeft gekregen die door dreunt in alle facetten van ons dagelijks werk in de GWW.

Reconstructie ten behoeve van klimaatproject/duurzaamheidsproject “Emmakwartier Alkmaar”. (2019)

 

Deze betekenis wordt dus gemaakt en ingevuld door processen in onze omgeving in de praktijk maar ook in regelgeving en politiek. Sommigen ervaren dit als een dwangmechanisme maar eigenlijk is het dus doodnormaal. Je zou kunnen stellen dat de nieuwe ontwikkelingen ons helpen om duurzaamheid de body te geven die wij in de sector en ons land graag willen zien.

Grondwerkzaamheden ten behoeve van klimaatproject “terugbrengen van de Jansbeek naar het centrum Arnhem”. (2018)

 

Duurzaamheid beleven op een eigen manier

Inwoners van Nederland en dus Europa beleven deze duurzaamheid ieder op eigen wijze. Daal je dan af naar de woonwijk en stel je jezelf de vraag hoe duurzaam de reconstructie van deze wijk eigenlijk is, dan is het leuk om dit aan haar inwoners te vragen. Vraag hen hoe zij het zien en ervaren. Al eerder heb ik eens een artikel in dit magazine mogen schrijven over het Emmakwartier in Alkmaar. De inwoners daar gingen steeds meer meelopen in duurzame elementen van de reconstructie en konden ons feilloos duiden hoe zij deze duurzaamheid zagen. Voor hunzelf maar ook voor hun kinderen en de toekomst van de wijk. Daar kwam ook de opmerking vandaan hoe je met oud weer nieuw maakt. Duurzaamheid letterlijk in de praktijk. Kort samengevat kun je duurzaamheid dus vatten in een geheel van materialen en menselijk denken. Absoluut een natuurlijke beweging zoals ik wel eens zeg: als je zaken de lucht in gooit komen ze toch altijd weer naar beneden, oftewel alles wat je doet keert weer een keer terug. Het circulaire denken en doen is dus een automatisme.

Rioleringswerkzaamheden “Stadhuislaan Rotterdam”. (2019)

 

Wat gaat dit betekenen voor de toekomst?

In de GWW zie je dat zo mooi met bijvoorbeeld de machines. Een  paar jaar geleden kon men zich niet voorstellen dat zo’n grote graafmachine ook elektrisch zou kunnen zijn. Die oude machines slopen wij niet, nee die bouwen wij om. Nu zijn ze er en komt de stap van hiermee werken en er dus ook naar vragen (of als eis in je bestek opnemen), aan de orde. Daarvoor moet je lef hebben, want de eerste doemdenkers kwam ik alweer op mijn pad tegen. “Ja, twee uur doet hij het en dan moet ik zeker met een stevig diesel aggregaat hem weer opladen”, hoor je dan. Ik weet zeker dat wij de komende jaren nog last zullen hebben van zulke denkers van de remmende voorsprong, maar het gaat net als de elektrische auto, eenmaal op weg gaat het vanzelf.

Dit is ook allemaal duurzaam bouwen en de GWW sector is volop in beweging op dit gebied. Grote uitdagingen staan voor ons, maar ook bedreigingen, zoals bijvoorbeeld PFAS-vervuiling maar ook CO2 uitstoot. Wij weten steeds meer en ook delen wij onze kennis veel beter en laten elkaar daarvan profiteren. In dit magazine kun je veel lezen over de kennis en ervaringen en toepassen in je dagelijkse praktijk. Dat is straks de echte winst van duurzaamheid voor ‘people, planet en profit’. Duurzaam werken is normaal, alleen wordt het tijd dat wij dat allemaal vinden!    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?