Platform over civiele techniek & infrastructuur
Beton

Duurzaamheid in asfaltonderhoud met Emulsie Asfalt Beton

P1000621
De compleet computergestuurde mobiele machine van Rapid Asfalt mengt de grondstoffen, legt en verdeelt in één arbeidsgang de EAB-deklaag over het wegdek van bestaande wegen.

Tekst | Tekst | Susan Peek Beeld | Rapid Asfalt

3 december 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Infraprojecten worden nu en in de toekomst aanbesteed op MKI-waarde met als doel de sector te verduurzamen (in het kader van het overheidsbeleid en de circulaire economie). Het gunstige asfaltmengsel van Emulsie Asfalt Beton (EAB) van Rapid Asfalt draagt bij aan gunstige MKI-waarden en past daarmee perfect in het duurzaamheidsbeleid.

Gunstige MKI

EAB is een mengsel van mineraal-aggregaat (brekerzand), gemodificeerde bitumenemulsie, cement en water. Doordat er weinig primaire grondstoffen worden gebruikt en er slechts een dunne laag wordt aangebracht, heeft EAB een gunstige MKI-waarde. “Maar duurzaamheid zit niet alleen in MKI, het heeft ook zeker betrekking op de levensduur en de focus voor kwaliteit in uitvoering”, zegt Rob de Kleine, directeur van Rapid Asfalt. “De verwerking is daarom van essentieel belang.” De Kleine legt uit dat de eerdergenoemde grondstoffen in een mobiele meng- en verwerkingsinstallatie geproduceerd en gemengd worden. “Koud bereid en daarmee energie- en CO2 besparend. Het mengsel wordt vervolgens direct in één arbeidsgang op de deklaag van bestaande wegen verwerkt. Met als bijkomend voordeel: het wegdek is al na 30-60 minuten weer overrijdbaar. Rapid Asfalt dus!” 

Er is altijd een weg

Als specialist in de toepassing EAB, richt Rapid Asfalt zich al ruim dertig jaar op de verwerking van dit product op asfaltwegen en houdt daarmee de Nederlandse wegen in topconditie. “De toepassingsmogelijkheden zijn veelzijdig want EAB is geschikt voor alle verkeersintensiteiten. EAB wordt toegepast om deklagen aan te brengen, te herstellen of te beschermen, maar ook als rijspoorvulling en voor het vastleggen van asfaltwapening. Afhankelijk van de ontstane problemen door veroudering en rafeling van het wegdek, kijken we samen met onze opdrachtgevers welke van onze EAB-systemen de meest geschikte onderhoudsoplossing is. Er is altijd een weg.”

Goede LCA prestaties

De Kleine vertelt dat het systeem een conserverende werking heeft: “Nadat Rapid Asfalt de weg heeft voorzien van een microdeklaag met EAB, kan deze -afhankelijk van de drukte op de weg- weer minimaal zeven tot tien jaar mee. Aan het einde van de cyclus is het materiaal ook weer recyclebaar als gewoon asfalt; een enorm gunstige levenscyclusanalyse dus!”

EAB is ook in diverse kleuren leverbaar, voor het accentueren van bijvoorbeeld fietssuggestiestroken.

Voldoet aan diverse eisen

EAB is een lang bewezen product, dat voldoet aan diverse wensen en eisen ten aanzien van de asfaltproblematiek én de milieueisen. “Daarbij komt een gunstige prijs en het feit dat er weinig bijkomende werkzaamheden nodig zijn, zoals bermaanvullingen, frezen, putten ophalen of straatwerk aansluiten. Bovendien is er sprake van minimale omgevingshinder omdat de weg weer snel berijdbaar is. Dat maakt het product ook zeer geschikt voor bedrijventerreinen en parkeerplaatsen.” De Kleine besluit: “De emulsieasfaltbetontechniek is een duurzame oplossing voor wegenonderhoud en ook wegbeheerders zien dat.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Frank Wekking

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Grond/Weg/Waterbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht