Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Duurzaam water- en afvalbeheer
Bij grote infrastructurele projecten in Nederland is REMONDIS betrokken voor het ontwerpen en leveren van de pompinstallaties.

Duurzaam water- en afvalbeheer

We ervaren steeds meer de gevolgen van klimaatverandering in onze omgeving, zoals de recente overstromingen in Zuid-Limburg en vlak over de grens in het Duitse Erftstadt met catastrofale gevolgen. Als het aan REMONDIS Smart Infra ligt, gespecialiseerd in onder meer het ontwerpen en bouwen van intelligente pompinstallaties, gebeurt dat niet nog een keer. Het Duitse familiebedrijf excelleert daarnaast in duurzaam afvalbeheer. Een gesprek met de Managing Director van REMONDIS Nederland, Dr.  Andreas Krawczik en de directeur van REMONDIS Smart Infra, Wim Osseweijer.

REMONDIS is één van ’s werelds grootste dienstverleners op het gebied van duurzaam water- en afvalbeheer. Wereldwijd rekenen meer dan 30 miljoen burgers op de dienstverlening van de REMONDIS Groep. Ook in Nederland is het van oorsprong Duitse familiebedrijf een gevestigde naam en biedt met zijn vier business sectoren werkgelegenheid aan ruim 14.500 mensen in ons land. “Met onze divisie Smart Infra verzorgen we maatwerkoplossingen op het gebied van afval-, hemel- en oppervlaktewater”, zegt Krawczik. “Van engineering, advies en realisatie tot aan service, onderhoud en beheer. Onze kracht zit hem in de combinatie van kennis en ervaring op het gebied van elektrotechniek, werktuigbouw en automatisering.” 

REMONDIS ontwerpt, levert en onderhoud totaaloplossingen op het gebied van waterbeheer.

Totaaloplossing in waterbeheer

REMONDIS ontwerpt en levert totaaloplossingen op het gebied van waterbeheer voor gemeenten, waterschappen en het bedrijfsleven. Osseweijer: “Of het nu gaat om pompsystemen of -installaties, de afwatering van een woonwijk of kunstwerken in de infra, zoals tunnels en viaducten. Van kleine drukrioolunits tot grote polder- of zuiveringsgemalen of onderdoorgangen. Bij alle grote infrastructurele projecten in Nederland zijn we wel betrokken voor het ontwerpen en leveren van pompinstallaties. De komende jaren zullen we bovendien fors investeren in oplossingen waarmee we wateroverlast te lijf kunnen gaan. Onze oplossingen functioneren niet alleen technisch uitmuntend, maar zijn ook softwaretechnisch baanbrekend. Zo bouwen we intelligente pompsystemen die zelflerend zijn, die herkennen als de weersomstandigheden gaan wijzigen en direct actie ondernemen om calamiteiten te voorkomen.” 

Dr. Andreas Krawczik, Managing Director van REMONDIS Nederland.

Smart Infra

Smart Infra betekent volgens REMONDIS realtime controle over uw oplossingen voor watermanagement. “Maar we gaan nog een stap verder”, vervolgt Osseweijer. “De volgende stap is om algoritmes te koppelen aan historische- en realtime-data om deze in te zetten voor proactief onderhoud. Door slijtage of afwijkend gedrag vroegtijdig te signaleren en hierop actief te anticiperen, worden storingen verminderd, monteursbewegingen beperkt en de betrouwbaarheid verhoogd. De gemeente Oost Gelre is de eerste gemeente in Nederland die service en onderhoud aan pompinstallaties in bouwteamverband heeft aanbesteed. Wij treden als het ware als partner op van de gemeente en we maken optimaal gebruik van wederzijdse kennis en ervaring. Daarnaast besteden we volop aandacht aan de fysieke en digitale veiligheid van onze systemen.”

Wim Osseweijer, directeur van REMONDIS Smart Infra.

Toegevoegde waarde

Tot slot is REMONDIS sterk in afval- en recycling. “We zijn een zeer brede recycler van alle mogelijke afvalstoffen”, zegt Krawczik. “Zo verwerken we samen met onze Duitse dochter TSR 10 miljoen schroot per jaar en brengen dit weer terug in omloop. In Lichtenvoorde verwerken we 8.000 ton aluminium koffiecapsules per jaar waarvan nieuwe cups en andere producten worden gemaakt. Het achtergebleven koffiedik wordt weer gebruikt door onze Waste To Energy Plant in Nijmegen. Hier bevindt zich ook de eerste luierrecyclinginstallatie waar we uit 8.000 ton luiers per jaar het kunststof aandeel terugwinnen en waar de uitwerpselen worden omgezet in groene energie. Het zijn slechts enkele voorbeelden van wat wij onder recycling verstaan. Afgedankte accu’s van elektrische fietsen en auto’s worden eerst in onze unieke fabriek net over de grens in Duitsland gebruikt om spanningspieken en -dalingen op te vangen in het net voordat ze ontmanteld en gerecycled worden. En we zijn continu op zoek naar toegevoegde waarde. We willen geen producten recyclen die niemand gebruikt, maar juist toegevoegde waarde halen uit afval.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.