Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Duurzaam toepassen van hout in de GWW

Duurzaam toepassen van hout in de GWW

Duurzaamheid is in 2020 een integraal onderdeel van alle spoor- grond- water- en wegenbouwprojecten. Het is van belang om People, Planet en Prosperity goed te combineren om duurzame ontwikkeling te bereiken. Als je kijkt naar bouwsnelheid, de duurzaamheid en de mogelijkheid voor circulaire bouw, dan kijk je ook naar het toepassen van hout.

Hout en houtproducten zijn hernieuwbaar, biobased en herbruikbaar en worden daarom al steeds vaker toegepast. De afgelopen jaren hebben velen houten toepassingen zich al in de praktijk succesvol bewezen. Het zijn niet meer weg te denken elementen in het Hollandse landschap: denk aan bruggen, steigers, beschoeiingen, damwanden, geleiderails, remmingwerken en sluisdeuren. 

Stimuleren van houtgebruik
Ook Rijkswaterstaat stimuleert het gebruik van hout. Ze is in veel gevallen de verantwoordelijke partij voor het beheer en onderhoud ervan. Het winnen, de productie, het transport en het verwerken van hout tot nieuwe grondstof is vaak de business van derden. Staatsbosbeheer draagt van oudsher bij aan houtproductie in Nederland. John van der Haas, projectleider bij Staatsbosbeheer vertelt: “Onze bossen worden op duurzame wijze beheerd, volgens de richtlijnen van FSC en onze eigen bosvisie ‘Groeiende Toekomst’. Wij oogsten jaarlijks zo’n 3000.000 m3 hout op een duurzaam niveau: d.w.z. er groeit meer hout bij in onze bossen dan er gekapt wordt. Doordat bomen CO2 opnemen en die ook na het oogsten en verwerken vasthouden, is hout één van de meest milieuvriendelijke bouwmaterialen. We zorgen ervoor dat het hout van de gekapte bomen uit onze gebieden zo hoogwaardig mogelijk wordt toegepast.” Als voorbeeld noemt Van der Haas recreatiegebied IJsselmonde met de Rhoonse en Carnisse Grienden. Twee buitendijkse griendpercelen vol met knotwilgen. De gebieden worden bijgehouden door Van Aalsburg Griendhouthandel. “In een meerjarige cyclus worden de knotwilgen gekapt/gesnoeid. Het hout wat ervan af komt wordt gebruikt in allerlei projecten in de waterbouw, zoals zinkstukken voor bodem- en oeverbescherming. Compleet circulair.” 

Van Aalsburg

Een zinkstuk is een uit rijshout (wilgenhout) opgebouwde mat, met hierop een laag wiepen (rol van rijshout, machinaal omwikkeld met sisaltouw).


Nieuwe tendens
Van der Haas: “Waar eerst alles klakkeloos werd vervangen, zien we nu dat er gekeken wordt of reparatie volstaat. Tot een jaar geleden was het om het even. Steeds vaker wordt de keus dan op basis van duurzaamheid gemaakt. De kosten en milieuaspecten van de hele levenscyclus worden meegenomen, waarmee wordt bewezen dat hout niet alleen een milieuvriendelijk product is, maar ook niet duurder hoeft te zijn dan andere producten. Door meer hout in te zetten wordt er een directe bijdrage geleverd aan CO2-reductie en het verduurzamen van de GWW-sector”, besluit Van der Haas.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.