Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Duurzaam (her)gebruik van hout in de GWW
Als onafhankelijke keuringsinstantie stelt SKH zich ten doel de kwaliteitszorg te vergroten en het (her)gebruik van hout uit duurzaam beheerde bossen te stimuleren.

Duurzaam (her)gebruik van hout in de GWW

Als onafhankelijke keuringsinstantie stelt SKH zich ten doel de kwaliteitszorg te vergroten en het (her)gebruik van hout uit duurzaam beheerde bossen te stimuleren. SKH is Nederlands grootste certificatiepartner voor onder meer de keurmerken PEFC, FSC en STIP. Met name in die laatste categorie blijkt de GWW voorop te lopen. En daar is een reden voor.

“Behalve of het toegepaste hout in een project afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen, kunnen we ook beoordelen of een partij hout voldoet voor de toepassing waarvoor het wordt ingezet”, begint Oscar van Doorn van SKH. “Zo kunnen we bijvoorbeeld een certificering afgeven voor op sterkte gesorteerd hout vanuit de CPR, een eis voor bruggen.” Zijn collega Bas Holleboom vult aan: “Daarnaast komt het met name in de GWW regelmatig voor dat we de toepassing beoordelen. Wat is de staat van een houten constructie, damwand, beschoeiing, remmingswerk of sluisdeur en voldoet deze nog in de toepassing? Zo niet, dan zal deze worden gerenoveerd en komen we na renovatie opnieuw terug voor een keuring.”

SKH is Nederlands grootste certificatiepartner voor onder meer de keurmerken PEFC, FSC en STIP. Met name in die laatste categorie blijkt de GWW voorop te lopen.

Juiste hout op de juiste plek

SKH heeft een lange staat van dienst in de houtwereld. “We zijn marktleider op het gebied van het beoordelen van houtproducten en aanverwante artikelen zoals verf, kit en schroeven”, vervolgt Van Doorn. “Onze missie is dan ook zoveel mogelijk hout toegepast zien worden in de bouw- en infrasector. We zijn nauw betrokken geweest bij het opstellen van de norm voor GWW-hout oftewel de NEN 5493 ‘Kwaliteitseisen voor loofhout in grond-, weg- en waterbouwkundige werken en andere constructieve toepassingen’. Aan de hand van die norm worden alle keuringen uitgevoerd voor toepassing in de GWW.” Holleboom: “Een aardige ontwikkeling is bovendien het hergebruik en/of het mengen van houtstromen voor toepassingen onder/boven water. Binnen FSC en PEFC mag je maar beperkt mengen, maar sinds eind 2017 kunnen bedrijven zich laten certificeren met het STIP-certificaat voor samengestelde producten. Het stimuleert het gebruik van het juiste hout op de juiste plek, waarbij vanzelfsprekend voorop staat dat het hout van duurzame herkomst is. STIP voldoet aan de criteria van de Rijksoverheid. De GWW loopt hierin voorop.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.