Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Duurzaam geluidsscherm

Duurzaam geluidsscherm

In de bossen aan de duinrand van Soestduinen wordt een luxueuze nieuwbouwwijk gerealiseerd: de Heeren van Beaufort. De wijk grenst echter aan een spoorlijn. In opdracht van projectontwikkelaar RV&O realiseert Knipscheer Rail-Infra op de erfgrens met ProRail een duurzaam geluidsscherm. Een unieke opdracht aangezien niet de spoorbeheerder maar de projectontwikkelaar opdrachtgever is.

Bouwwerken gerelateerd of grenzend aan het spoor verlopen normaliter rechtstreeks via ProRail, begint bedrijfsleider Arjan Beens van Knipscheer Rail-Infra. “In dit geval heeft RV&O contact gezocht met ProRail. De spoorbeheerder heeft akkoord verleend om het geluidsscherm te laten bouwen door een ter zake kundig aannemer. Wij hebben de projectontwikkelaar daarin volledig ontzorgd, van de coördinatie met betrekking tot de vergunningen en het verleggen van kabels en leidingen tot de bouw van het geluidsscherm zelf dat voldoet aan alle eisen die ProRail stelt.”

Aan de bewonerszijde wordt de kokos bovenbouw voorzien van een beplanting.

 

220 meter lang geluidsscherm

Het geluidsscherm is 220 meter lang en 2,5 meter hoog. Beens: “De structuur bestaat uit stalen H-profielen met een betonnen plint en een bovenbouw in kokos en groenelementen. Dat laatste sluit aan op de visie van de projectontwikkelaar om een duurzaam scherm te realiseren. Aan de spoorzijde voldoet het scherm aan de visuele eisen van ProRail: een vlak groen scherm, terwijl aan bewonerszijde de kokos bovenbouw wordt voorzien van een beplanting. In het kader van burgerparticipatie is afgesproken dat de bewoners voorzien in het onderhoud van de beplanting.” Het geluidsscherm is op een tijdsbestek van vier weken gerealiseerd, inclusief het verleggen van de kabels en leidingen. “Technisch gezien is het scherm niet zo heel uitdagend, uniek aan dit project is vooral de contractering. Doordat de projectontwikkelaar direct een ter zake kundig aannemer in de arm heeft genomen, zijn ze op alle fronten ontzorgd. Zij tevreden, ProRail tevreden, bewoners tevreden en wij tevreden.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.