01:01
02-09-2020

Duurzaam beton met granulaat uit asfalt scoort goed

Beton met gereinigd granulaat uit gesloopt teerhoudend asfalt scoort beter voor het milieu dan beton met zand en grind dat in de natuur is gewonnen. Dat weten ze ook bij Zwaagstra Beton. Het bedrijf is continu bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten, nieuwe methoden en zelfs nieuwe productiehallen. “Wij maken een enorme groei door, óók op kwaliteitsniveau”, zegt André Veerkamp, verkoop buitendienst bij Zwaagstra Beton.

“We hebben net een heel traject achter de rug om te zorgen dat we met al onze betonplaten voldoen aan de strenge eisen van de KIWA.” Daarnaast heeft Zwaagstra Beton begin maart het zilveren CSC-certificaat ontvangen. “Zo’n certificaat krijg je natuurlijk niet zomaar. Ik ben erg trots op ons team dat we dit proces met een positief resultaat hebben afgesloten.” Maar Zwaagstra zou Zwaagstra niet zijn als ze niet alweer bezig zouden zijn met het realiseren van nieuwe plannen…

ECO granulaat

“Bij het maken van keuzes voor ons bedrijf, kiezen we zeker ook voor een duurzame productie”, vervolgt Veerkamp. “Omdat de primaire grondstoffen, zoals grind, schaarser worden en de Europese norm voor betonsamenstelling ruimte biedt voor een vervangingspercentage van 30% voor veel toepassingen, zijn wij gaan kijken naar de mogelijkheden. De inzet van granulaat is daarbij een belangrijke factor in relatie met de circulaire economie. Granulaat, uit gesloopt teerhoudend asfalt, wordt door Recycling Kombinatie REKO thermisch gereinigd en zij leveren deze secundaire gecertificeerde toeslagstof onder de naam ECO granulaat. Het granulaat beschikt over dezelfde eigenschappen als primair grind, op het gebied van kwaliteit en constructiviteit.”

Komo gecertificeerd

“Onze laborant en betontechnoloog zijn continu bezig met kwaliteit. Meten, berekenen, het verbeteren van de recepten. We maken proefplaten, we testen en pas wanneer het aan onze hoge eisen voldoet én het prijsgunstig is, passen we het toe in onze producten.” Veerkamp besluit: “Niet voor niets zijn het ECO granulaat en al onze betonplaten KOMO gecertificeerd!”     

Tekst | Susan Peek Beeld | Zwaagstra Beton

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom civiele techniek & infrastructuur

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: Zwaagstra Beton

GROND/WEG/WATERBOUW partners

4PS webinar