Platform over civiele techniek & infrastructuur
Nieuws

Drone-inzet bij materieelinspectie

Drone_inspectie_Gerkema8
Jeroen Gerkema, Coördinator Materieel bij Aboma Inspections, en opgeleid tot dronepiloot.

Tekst | Roel van Gils

Beeld | Aboma Inspections

22 mei 2023 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Keuren op hoog niveau

Met ruim 60 jaar ervaring is Aboma Inspections dé keuringspartner voor de bouw- en verticaal transportbranche. Om de veiligheid van werknemers en de omgeving te waarborgen, is het van belang (en verplicht) dat materieel en overige arbeidsmiddelen periodiek worden gekeurd. Vanuit de overheid is deze keuringsverplichting vastgelegd in het Arbobesluit. “Mijn werk bestaat uit het keuren van machines in de breedste zin van het woord, en dan met name gerelateerd aan bouwmachines”, begint Jeroen Gerkema, Coördinator Materieel bij Aboma Inspections. “Vanwege de soms forse formaten, grote hoogtes en moeilijk bereikbare plekken, zijn we in 2020 een pilot gestart om te bekijken of een drone ons zou kunnen helpen om keuringen efficiënter en veiliger uit te voeren. Dat bleek al snel een schot in de roos.”

Keuren gebeurt door Aboma Inspections voortaan ook met een drone.

Inspecteren op detailniveau 

Werd voorheen nog een externe firma ingehuurd voor het vliegen met een drone, inmiddels is Gerkema zelf opgeleid tot dronepiloot. “Ik ben begonnen met de basisopleiding voor dronevliegen, maar met het ingaan van de Europese droneregels per 1 januari 2021 heb ik er meteen een vervolgopleiding achteraan ‘geplakt’.” Gerkema is inmiddels gecertificeerd dronepiloot voor de Specific Category. “Met onze professionele drone, uitgerust met camera, kunnen we op vrijwel alle locaties waar bouwmaterieel opgesteld staat vliegen. De inzet van de drone maakt dat we op grote hoogte op detailniveau een machine kunnen beoordelen. We kunnen heel nauwkeurig inzoomen op de constructie, tot op bout- en schroefniveau. Op die manier hoeft de makelaar van een grote funderingsmachine bijvoorbeeld niet platgelegd te worden. Dat scheelt veel tijd. En mochten we op grote hoogte onregelmatigheden constateren, kunnen we er altijd nog voor kiezen om de makelaar te laten zakken voor een fysieke inspectie.” 

Behalve het keuren van materieel op een bouwlocatie leent de drone zich volgens Gerkema ook uitstekend voor het keuren van materieel in fabriekshallen. “We hebben al diverse inpandige vluchten uitgevoerd. Op moeilijk begaanbare plekken waar het stoffig en donker is, kunnen we met onze drone goed uit de voeten. Natuurlijk geniet een fysieke inspectie de voorkeur, maar als het niet anders kan, is een drone een perfect alternatief.” Gerkema ziet daarnaast ook mogelijkheden voor het inspecteren van bijvoorbeeld (civiele) kunstwerken. “We kunnen onze klanten voortaan op alle facetten bedienen en dat geeft weer een andere dynamiek aan ons vak.” 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Wouter Jansen

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Grond/Weg/Waterbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht