Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Drieledige inspectiemethodiek sluit constructieschade uit
Overzicht van Windpark Fryslân.

Drieledige inspectiemethodiek sluit constructieschade uit

Tijdens de realisatie van het Windpark Fryslân deed internationaal waterbouwer Van Oord een beroep op de veelzijdige expertise van de Inspecto Visio Group. Aanleiding was het vermoeden dat tijdens het aanbrengen van een van de 89 fundatiepalen ten behoeve van de windturbines constructieve schade was ontstaan. De vanuit Sneek actieve onderneming verschafte na een drieledig schadeonderzoek en een alomvattende rapportage helderheid in de materie.

Van Oord is binnen het met Siemens Gamesa Reneweable Energy gevormde aannemersconsortium Zuiderzeewind verantwoordelijk voor het ontwerp, de fabricage en installatie van de fundaties en de kabels van het windpark. Daarnaast levert het bedrijf het materieel voor de installatie van de windturbines. “Na het plaatsen van een van de 89 fundatiepalen bestond bij Van Oord het vermoeden dat er mogelijk schade was veroorzaakt”, blikt eigenaar en ook QA/QC engineer Wolter van der Zee terug op de door Inspecto Visio Group verrichte werkzaamheden. “Om hierin nader inzicht te krijgen en eventuele vervolgstappen te kunnen ondernemen, zijn wij door Van Oord gevraagd om schadeonderzoek te doen en daarvan rapport uit te brengen.”

Offshore windfundaties zijn een specialiteit van het bedrijf.

Inspectieplan

Inspecto Visio Group, wereldwijd leverancier van technische zekerheid door middel van projectmanagement, kwaliteitsborging, kwaliteitscontrole, niet-destructieve testen en inspectie voor uiteenlopende industrieën, startte met het schrijven van een inspectieplan dat drie onderzoeksmethodieken omvatte: visueel, magnetisch en ultrasoon. “We hebben een specifiek op offshoreactiviteiten geënte aanpak gehanteerd die uiteindelijk door Van Oord en de eindgebruiker is goedgekeurd”, aldus Van der Zee. “Aansluitend zijn we gestart met de fysieke inspectie. Terwijl we tijdens het visueel onderzoek hebben gekeken of er vervormingen van de fundatie waren opgetreden, diende de magnetische inspectie om eventuele schade in en net ónder het oppervlak van de constructie uit te sluiten. Het ultrasoon onderzoek had als doel om inwendige schade in het staal te detecteren.” 

Gemeengoed

De door Inspecto Visio Group uitgevoerde inspectie toonde aan dat er van constructieve en inwendige schade aan of onder het oppervlak van de fundatie geen sprake was. “Naar aanleiding van ons onderzoek is de constructie alleen voorzien van een nieuwe coating”, zegt Van der Zee, die het werk bestempeld als gemeengoed voor zijn bedrijf. “Dergelijke inspecties voeren we doorgaans uit rondom aan offshore gerelateerde projecten. Vooral wat betreft de fabricage. Wanneer daarvan sprake is, voelen we ons letterlijk als een vis in het water en kunnen we een complete technische oplossing aandragen. Qua onderzoek en verslaglegging, maar ook als het gaat om het coördineren van schadeherstel. We zijn van vele markten thuis.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.