Platform over civiele techniek & infrastructuur
Vergelijk ontwerp en pointcloud.

Drie must-haves in landmeetkundige software

Laserscanning en beeldverwerking op basis van foto’s zijn niet meer weg te denken in de huidige manier van meten en maken de workflow van veld naar kantoor steeds efficiënter.

Een essentieel onderdeel in die workflow, naast kwalitatieve en nauwkeurige sensoren is de software. Die is de schakel om data uit het veld in de juiste vorm bij de klant of eindgebruiker te krijgen en andersom, van ontwerp naar maatvoeren op het project. Nieuwe innovaties stellen nieuwe eisen aan de software en drie kenmerken mogen absoluut niet ontbreken.

Kenmerk 1: De software moet verschillende soorten data kunnen combineren

Inwinnen kan tegenwoordig zoveel sneller door gebruik te maken van verschillende inwintechnieken. Naast de traditionele Total Station, GNSS en het waterpastoestel zijn de 3D-laserscanner, UAV en een fotogrammetrische oplossing zoals de Leica GS18 i, bij veel landmeters en maatvoerders inmiddels ook te vinden in de wagen. Om data van deze sensoren efficiënt te kunnen verwerken moet de software data van deze sensoren kunnen combineren en integraal kunnen vereffenen. Leica Infinity is het verwerkingspakket van Leica Geosystems die dit mogelijk maakt. De vereffening vindt bovendien plaats met dé standaard onder de vereffeningssoftware in Nederland MOVE3.

Inwinnen kan tegenwoordig zoveel sneller door gebruik te maken van verschillende inwintechnieken.

Kenmerk 2: De software moet visualisatie, voorbereiding en rapportage van data ondersteunen

Data integraal kunnen verwerken en vereffenen betekent ook dat de software data op een duidelijke wijze moet kunnen visualiseren. Met Leica Infinity is de gemeten data volledig in 3D te bekijken, eventueel samen met 3D-ontwerpdata (CAD/BIM/GIS). De gegevens zijn volledig traceerbaar en er zijn diverse rapportagemogelijkheden beschikbaar voor kwaliteitscontrole en overleg met de klant, zoals bijvoorbeeld verschilrapportage op basis van pointclouds.

Kenmerk 3: De software moet verbonden zijn

In onze digitale, online wereld is het niet meer voor te stellen data te moeten overbrengen via USB-sticks. Het werkt veel efficiënter als data online kan worden overgebracht en opgehaald uit landmeetkundige sensoren en bijvoorbeeld grondverzetmachines. Dit kan in Leica Infinity direct binnen de Leica omgeving van hard- en software, maar ook via veel gebruikte platforms zoals Autodesk BIM360, BricSYS 24/7 en Bentley Projectwise. Ook het koppelen van externe gegevensbronnen maakt dat de gebruiker een beter overzicht heeft van het project met alle beschikbare databronnen, van ontwerp, tot meetdata tot online data, zoals luchtfoto’s en kadastrale informatie.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.